Szilvásgombóc ízű rétes

Ezt a finom, szilvásgombóc ízű házi rétest csakúgy, mint a túrógombóc izűt kíváncsiságból készítettem. Kíváncsi voltam rá, mit szól majd hozzá a család. Mondanom sem kell, nagyon tetszett nekik mindkét ízesítés.
Szilvásgombóc ízű házi rétes
Szilvásgombóc ízű házi rétes

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 evőkanál langyos zsír (lehet púpos evőkanálnyi)
1 db tojás
2 dl meleg víz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
2 tojássárgája a kenéshez

A tészta elkészítése:

A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágjuk, (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.

A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.  Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

Szilvásgombóc ízű házi rétes
Szilvásgombóc ízű házi rétes

a töltelék hozzávalói – 1 rúdhoz elegendő:
60 dkg magozott szilva
4 evőkanál nádcukor
5 dkg pirított zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1,5 teáskanál őrölt fahéj

A töltelékhez egy serpenyőben, vajon  megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.

Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt, pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

4 hozzászólás

  1. Ha nem is próbálkozok meg az igazi rétes tésztával, de a töltelékkel az biztos! Kár, hogy nincs már friss szilvám… Biztos mennyei rétes lehet! :o)

    1. Kedves Illéskrisz! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, Én arra bíztatok mindenkit, hogy bátran próbálja meg egyszer a rétestészta húzást. Jó móka, főleg az utána bezsebelt elismerés! :-)A szilvásgombóc ízű rétes pedig, nem maradhatott ki a repertoáromból :-)Üdv,Veruss

  2. Ez gyonyoru! En sem probalkozom meg a nyujtassal, max, ha tengernyi idom lesz 🙂 Koszonom a receptet, zsenialis a blog!Melinda

    1. Kedves Melinda!Nagyon örülök, hogy tetszik a blog, remélem egyszer kipróbálod a rétes tészta húzást:)Üdv,Veruss

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares