Túrós rétes

Túrós rétes

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 evőkanál langyos zsír (általában kacsazsír)
1 tojás
2 dl meleg víz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
2 tojássárgája a kenéshez
 A liszteket egy tálba szitálom. A meleg vízben feloldom a sót és hozzákeverem az ecetet. A liszthez hozzáadom a zsírt, összemorzsolom vele, hozzáadom a tojást, és apránként a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrom és jól kidolgozom kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Miután kidolgoztam a tésztát, 4 felé vágom és megkenem a kis bucikat olajjal és fél órára langyos helyre teszem pihenni. Míg a tészta pihen, elkészítem a töltelékeket.

húzott rétes tészta

Hozzávalók 1 rúdhoz:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 tojássárgája
3-4 evőkanál tejföl, a túró szárazságához mérten
5 dkg mazsola
1/5 kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A túrót a vajjal, a tojás sárgájával, villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, annyi tejfölt, amitől krémes lesz, mazsolát, és a citromhéjat és a búzadarát. Az egész masszát jól elkeverem, majd hagyom pihenni legalább 20 percig.

A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszek egy tiszta abroszt, belisztezem és a tenyeremmel kilapítgatom a tésztát, majd elkezdem kihúzni. Meglisztezem a kezem, a tészta tetejét kissé bezsírozom, és alulról a kézfejemmel, belülről kifelé haladva óvatosan húzom, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztam, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetem, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyom kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtölteném, vékonyan megkenem olvasztott zsírral.

Miután elkészültem a töltelékkel, akkor kezdem el kihúzni és tölteni a tésztát.
Megtöltöm a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtom, majd a terítő segítségével lazán feltekerem, a tetejét tojássárgájával megkenem és szilikon lappal bélelt tepsire teszem. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütöm. Mikor megsült felszeletelem, a tetejét porcukorral meghintem.




Címkézve:, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás