Borsmenta (Mentha piperita)

Borsmenta (Mentha piperita)

Népies neve: borsos menta, angol menta, mithen menta.

Származás: Magyarországon őshonos elterjedt, mint teanövény (Menthae piperita folium), érdekes mentaízű levelek adják a fűszert. Sokféle fajtája ismert, mint a fodormenta, a borsmenta, az almaillatú menta és az ananászmenta. Elsősorban a bors- és fodormentát használják.

Fűszerként használt növényi rész: levelét frissen, illetve szárítva, morzsolva használjuk

Felhasználása: sültek, darált hús, töltelékek, saláták, tea, italok, likőrök, cukorkák, gyümölcsökhöz, joghurtos öntetekbe, zöldbabhoz, káposztafélékhez, gyümölcs- és zöldségturmix italokba, ivólevekbe.

Gyógyhatása: Teája a tavaszi és őszi hurutos időszakban megelőző védőital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.) Hatásos meghűlés és influenza ellen. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása van. Élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a hányingert, valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült teák a fogyókúrák alapját is képezhetik. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Görcsoldó, nyugtató, összehúzó, simaizomgörcs-oldó hatású.

Share and Enjoy !

Shares
[instagram-feed]
Shares