Olyan régen sütöttem túrós batyut, nem is értem miért, pedig mindannyian nagyon szeretjük.

Nehéznek sem mondható az elkészítése, egy egyszerű kelt tészta és benne egy finom, édes, vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesített túrós töltelék. A kötött tészta leves mellé, második félének túrógombócot gondoltam, de a gombóc helyett inkább ezt kérte a család. Így túrós batyu készült, gazdagon megrakva túróval és némi mazsolával.

Túrós batyu
Túrós batyu

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
40 g (2 db) tojássárgája
5 dkg olvasztott, langyos vaj

A töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojás
40 g (2 evőkanál) búzadara
2 evőkanál tejföl
10 dkg cukor/ízlés szerint
5 dkg mazsola
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat

a tetejére:
1 felvert tojás
porcukor

Elkészítés:

A tésztához egy kiskanál cukorral langyosítsuk meg a tejet, egyik felét öntsük a kelesztő tálba a másik felébe morzsoljuk az élesztőt és hagyjuk 5-10 percig felfutni. Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg.

Míg az élesztő dolgozik, addig a kelesztő tálba öntött tejhez adjuk a cukrot és a sót, beleszitáljuk a lisztet, majd a már felfutott élesztőt.
Az egészet gyúrjuk össze, míg teljesen összeáll a tészta, ekkor dolgozzuk hozzá a langyos, olvasztott vajat.

Túrós batyu
Túrós batyu

Addig dagasszuk a tésztát, míg sima, fényes és hólyagos nem lesz.
Ekkor vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük langyos helyen, kb. 35-40 percig, míg a duplájára kel.

Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket.

Ehhez a túrót egy tálban krumplinyomóval vagy villával áttörjük a cukorral, vaníliával, tojássárgájával, búzadarával és a tejföllel. Belereszeljük a megmosott citrom héját.

Én a mazsolát mielőtt beleteszem a töltelékbe, kevés vízben pár percig előfőzöm, majd hideg vízzel leöblítem, lecsepegtetem és így adom a túróhoz.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és így forgatjuk hozzá a túróhoz.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra és készítsünk elő egy tepsit a sütéshez. Béleljük ki sütőpapírral, de ha nincs papírunk, vajazzuk ki és szórjuk ki liszttel.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre vágjuk.

Túrós batyu
Túrós batyu

A tészta darabok közepébe egy-egy kanál tölteléket teszünk és a négy sarkukat összefogva tekerünk rajta egyet, hogy batyu formát kapjunk. Természetesen lehet hajtogatni is, kinek, hogy tetszik jobban.

A batyukat miután a tepsire sorakoztattuk 15-20 percig letakarva hagyjuk pihenni, majd lekenjük egy felvert tojással mielőtt a sütőbe tennénk.

Pihentetés után betoljuk a sütőbe és 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt, szép aranybarnára sütjük őket. Miután megsültek tálra rakjuk, hűlni hagyjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares