Cayenne-i bors (helytelenül cayenne-bors)

Cayenne-i bors

Népies nevén: amerikai paprika, ördögbors

Származása: trópusok, India, Közép-és Dél-Amerika nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója. A cayenne-i bors készítéséhez a közönséges paprika egyes fajtái mellett gyakran más paprikafajok, így a cserjés paprika (Capsicum frutescens) és a bogyós paprika (Capsicum baccatum) termését is felhasználják. Az üzletekben kapható őrleményt sóval és más fűszerekkel is dúsítják.
Egyike a legerősebb fűszereknek, az íze mégis semleges. Soha ne pirítsuk közvetlenül zsiradékban, mert akkor megkeseredik. Felhasználják a csili fűszerkeverékek egyik alapanyagaként, mely szurokfű, paprika, fokhagyma, szegfűbors hozzáadásával készül. (A hazánkban is termő csípős, vagy erős paprikákkal (cseresznyepaprika) kitűnően pótolható.)

Fűszerként használt növényi rész: kis paprika-szerű termés, porítva

Cayenne-i bors

Felhasználása: Mivel a mi paprikánknál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, tojásételekhez, erősen csípős babételek, mártások, savanyúságok eltevéséhez használják.

Tárolása: Nagy kapszaicintartalma miatt, célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni

Gyógyhatása: étvágyjavító, élénkítő, vérnyomásnövelő, meghűlés ellen, rendkívül jó a szívnek és a vérkeringési rendszernek, életmentő szerepet tölthet be szívroham esetén – ha szívrohamtól tartunk, sose menjünk el otthonról cayenne-i bors nélkül! segít a hasfájás, a görcsök és a bélszelek megelőzésében. Az ayurvédikus és kínai gyógyászat a cayenne-i borsot előszeretettel ajánlja a megfelelő emésztés elérése érdekében, mivel serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját. Elősegíti más gyógynövények hatékonyságát, jó a torokgyulladás ellen, serkenti a váladékképződést, kitisztítja az orrot és a tüdőket a váladéktól, ezt az üregek kitisztításával és izzadást okozva éri el. A cayenne-i bors serkenti a vérkeringést, így a vitaminok eljutnak a test összes területeire. Azon kívül, hogy képes a szívrohamot megszüntetni, segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Ugyanakkor segíti a fibrinek eloszlatását, mely vérrögképződéshez vezethet, csökkenti a vér triglicerid szintjét. A cayenne-i borsból készült tea enyhíti a megfázás és influenza tüneteit.
A közönséges paprika (Capsicum annuum) egy fajtáját is cayenne-i paprikának nevezik. (Az angol Cayenne pepper egyaránt jelenti e paprikafajtát és a cayenne-i borsot.)
forrás: Wikipédia

Share and Enjoy !

Shares
[instagram-feed]
Shares