Meggyes pite a nagy kedvenc

A meggyes pite az egyik legkedveltebb piteféle, mi is nagyon szeretjük.

Igazság szerint, persze a meggyes pite mellett, a többi pitefélét is imádjuk. Elég sokat kísérleteztem különféle receptekkel, míg sikerült összeállítanom a szerintem megfelelő tésztát. Minden pitéhez ezt a tésztát használom. Szerintem ez a világ egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető süteménye. Friss és szaftos a sok gyümölcstől, a tészta omlós és illatos a citromtól, és ha netán megmarad belőle, másnap is ugyanolyan, mintha frissen készült volna.

Meggyes pite
Meggyes pite

Hozzávalók a tésztához:
(1 nagy gáztepsire való)
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg barna nádcukor
2 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája +1 a kenéshez
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1/2 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja

A töltelékhez:
2 kg magozott meggy
vagy 4 üveg (fél literes) meggybefőtt
5 evőkanál barna nádcukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál búzadara

Elkészítés:

1. A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját a vajat kockára vágva, a tejfölt, sót, a fél citrom levét és reszelt héját. Az egészet addig gyúrom míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.

2. Míg a tészta pihen, addig a meggyet alaposan megmosom és kimagozom. Miután kimagoztam, kinyomkodom a levét. Ha befőttből készítem akkor is kinyomkodom és lecsepegtetem, de kevesebb cukrot adok hozzá, mivel a befőtt már cukrozott.

Meggyes pite
Meggyes pite

3. A tésztát, miután eleget pihent, kiveszem a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrom, majd kétfelé vágom, és akkorára nyújtom, amekkora a tepsi mérete.

4. A tepsi aljára szilikon lapot, vagy sütőpapírt teszek, és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára ráfektetem a tepsire. A tésztát megszórom egy marék búzadarával, hogy legyen ami felszívja a meggy még megmaradt levét és ne ázzon el a tészta. Ezután ráteszem a kinyomkodott meggyet, megszórom a maradék búzadarával, a cukorral, fahéjjal.

5. A tészta másik felét is kinyújtom és ráfektetem a meggy tetejére. Egy tojás sárgájával lekenem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőbe teszem és 190 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm.

Miután megsült, egy kicsit hagyom hűlni, majd kockákra vágom, a tetejét porcukorral megszórom.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares