Almás-marcipános rolád, karamellel borítva

Mostanában, kedves barátunk pálinkáival, a Dunai Hajós Pálinkákkal kísérletezgetek, melyikből milyen finomságokat tudok alkotni. Most az alma pálinkán volt a sor. Sok finomság jutott eszembe, íme az egyik közülük. Természetesen jön majd a többi is.
Az alma pálinka karakteres íze, ad egyfajta pluszt ennek a finom, gyümölcsös desszertnek. Elkészítését tekintve egy nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell, szinte ünnepivé varázsol.

Almás-marcipános rolád, karamellel borítva

Hozzávalók a piskótához:
5 db tojás
5 evőkanál cukor
4 evőkanál simaliszt
A töltelékhez:
7-8 db közepes alma
10 dkg marcipán massza
0,5 dl alma pálinka (Dunai Hajós)
5 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt gyömbér
A karamellhez:
5 evőkanál cukor
4 dkg vaj
0,5-1 dl tej

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, amit megkenek vajjal és kiszórok liszttel.
A piskótához egy nagyobb tálban a tojásokat és a cukrot, gépi habverő legnagyobb fokozatán, fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet. A masszát beleöntöm a tepsibe és 200 fokon, 10 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, a sütőpapír segítségével feltekerem és így hagyom hűlni.

A töltelékhez az almákat megtisztítom, negyedelem, majd vékony szeletekre vágom. Egy magasabb falú serpenyőben vajat melegítek, majd hozzáadom az almát, a cukrot és a reszelt citromhéjat és fedő alatt, kis lángon párolom. Mikor az alma megpuhult, hozzáadom a gyömbért, a fahéjat és a pálinkát. Nagyobbra veszem alatta a lángot és összeforralom. Ne legyen a töltelék teljesen száraz, mert úgy finom, ha a piskótát átjárja a finom édes, fűszeres szaft. Míg a töltelék hűl addig elkészítem a karamellt a tetejére.

Almás-marcipános rolád, karamellel borítva

Egy mártásos edényben felhevítem a cukrot, míg karamell nem lesz belőle, hozzáadom a vajat, majd a tejet és az egészet folyamatosan kevergetve simára forralom. Mikor kész, hagyom egy kicsit hűlni, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg teljesen.

A piskóta lapot kiterítem, az alma tölteléket elsimítom a tetején, és a marcipánt apró darabokra vágva elosztom rajta, úgy, hogy mindenhová jusson. Majd az egészet óvatosan feltekerem és tálra téve beborítom a még folyós karamellel. Miután bevontam, hűtőbe téve pihentetem tálalásig, hogy jól összeérjenek az ízek.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , ,

9 thoughts on “Almás-marcipános rolád, karamellel borítva

  1. trollanyu 2011-11-22 19:26 Reply

    De jól néz ki és szinte érzem a számban az ízét:) Sajnos ilyen pálinkám nincs, de a tölteléket el tudom képzelni a karácsonyi bejgliben is. Mert szeretem azt is variálni.

  2. veruss 2011-11-22 20:52 Reply

    Én is pont a bejglin gondolkodom, hogy milyet készítsek idén:) Van egy-két ötletem…..:)

  3. Vicuska 2011-11-22 21:55 Reply

    Tetszetős tekercs, naaagyon finom lehet, nekem sajna nincs dunai hajós barátom, de csak megoldható eme csekély probléma 🙂

  4. veruss 2011-11-22 23:23 Reply

    Kedves Vicuska! Pálinka nélkül is nagyon fincsi:)

  5. Vicuska 2011-11-22 23:33 Reply

    Reméltem is 😀

  6. Ami 2011-11-23 09:15 Reply

    nyaminyami! zuram imádná ezt a roládot, a marcipán miatt. de azt hiszem én is oda lennék érte!Küldj kérlek, egy kis kóstolót :))))

  7. veruss 2011-11-23 11:11 Reply

    Drága Ami! Nyisd az ablakot, megy…:))

  8. Csiperke 2011-11-25 14:34 Reply

    Kérhetnék én is egy szeletet? 🙂 Kedvencem a marcipán, főleg az alkoholos marcipán. Na és így almával…nagyon megkívántam!

  9. veruss 2011-11-25 16:35 Reply

    Kedves Csiperke! Örülök, hogy tetszik, neked is küldök fénypostával:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás