Gyors vacsora maradékból – avagy, a galuska (nokedli) utóélete – Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban

A csirkepörkölt mellé rendszeresen, több galuskát (nokedli) készítek, mivel tudom, hogy ha elfogy a pöri, akkor a maradékból isteni finom tojásos nokedli lesz, egy kis füstölt szalonnával (mindig így készítem, Ati kimondottan így szereti).

Viszont, egy hirtelen ötlettől vezérelve, most nem így végezte, hanem egy nagyszerű sonkás-kukoricás sajtmártásban fürdőzve. Mondanom sem kell, amilyen gyorsan elkészült, olyan hamar el is tűnt.
Az a jó ebben a mártásban, hogy nagyon sokféleképpen variálhatjuk. Rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul nagyon finom. Készíthetjük kukorica helyett brokkoli, vagy karfiol rózsákkal, zöldborsóval, cukkinivel, de akár friss, vagy szárított gombafélékkel is. Többféle sajttal és más-más fűszerezéssel. A család garantáltan hálás lesz érte, bármilyen összeállításban is tesszük eléjük, az asztalra. Természetesen, ha nincs maradék galuskánk, akkor pár perc alatt azt is elkészíthetjük, de ha nincs kedvünk pepecselni vele, főzzünk hozzá tésztát.

Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban

Hozzávalók 4 személyre:
4 adag maradék galuska (nokedli) tészta
15 dkg sonka
10-12 dkg sajt (én edamit használtam)
10 dkg kukorica (nálam fagyasztott)
2 teáskanálnyi aprított petrezselyemzöld (nálam fagyasztott)
1 duci gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
3-4 dl tej
frissen reszelt szerecsendió
só, bors

Elkészítés:
A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk, (besamel mártást készítünk) majd felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sűrű mártást kapjunk, de ne felejtsük el, hogy a sajt is sűríteni fog rajta és teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk. Még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük a gerezd fokhagymát is.

az elkészült mártás

Hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük, hogy elolvadjon benne, majd beletesszük a sonkát és a kukoricát is.

Pár perc alatt készre főzzük, majd a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

a hozzáadott galuskával

A galuskát hozzáforgatjuk, megvárjuk, míg jól összeforr és már tálalhatjuk is.

Tálaláskor még, plusz megszórhatjuk reszelt sajttal is, de anélkül is tökéletes.

Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás