Hideg cseresznye krémleves, mandula habbal

A kertünkben áll egy hatalmas cseresznyefa, így minden évben frissen szedhetjük, és élvezhetjük ezt a finom gyümölcsöt.
Nem volt kérdés, hogy leves is készüljön belőle. Mivel sokféle módon készítem a gyümölcsleveseket, mindig variálok rajta valamit. Így most ezt a különleges mandulás habgaluskát találtam ki hozzá, ami remekül harmonizál a cseresznye ízével. Nem utolsó sorban egyszerű az elkészítése.

Hideg cseresznye krémleves, mandula habbal

Hozzávalók 6 személyre:

80 dkg magozott cseresznye
5 dkg barna nádcukor
2 evőkanál méz  
2 dl tejszín
1/2 bio citrom héja+leve
1/2 egész fahéj
3-4 szem egész szegfűszeg

a mandulás habhoz:
2 db tojásfehérje
2 csapott evőkanál porcukor
1 kiskanál mandula kivonat
1 kiskanál citromlé
1,5 evőkanál mandula forgács

Elkészítés:
Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral felteszem főni, annyi vízben amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából, késsel csíkokat vágok, ezt is hozzáadom a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzöm. Mikor megfőtt, a teatojást és a citrom héj darabokat eltávolítom, hozzáadom a mézet és a citrom levet, botmixerrel egyneművé mixelem, visszateszem a tűzre, belekeverem a tejszínt, felforralom vele, miután felforrt leveszem a tűzről majd az edényt hideg vízbe állítva, lehűtöm.
A habhoz a tojásfehérjét a mandula kivonattal és a porcukorral kemény habbá verem. Közben egy szélesebb edényben vizet forralok, citrom levet teszek bele, és mikor forr, kanállal galuskákat szaggatok ki a habból és egy-két perc alatt megfőzöm, először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is. Szűrőkanállal kiemelem a galuskákat, lecsepegtetem, majd a hideg cseresznyeleves tetejére teszem. Tálaláskor, száraz serpenyőben világosra pirított, mandula forgáccsal hintem meg.
Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félre tehet és  tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.




Címkézve:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás