Tárkonyos őzraguleves, vargányás betéttel

Jelentkeztem a Tokaji Borecet Manufaktúra által kiírt gasztrobloggereknek szóló, borecetes receptversenyére. Ez a recept, az első a sorban.

Tárkonyos őzraguleves, vargányás betéttel

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kockázott őzhús
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kis fej karalábé
1 kis darab zeller
1 evőkanál kacsazsír
1 csapott evőkanál liszt
1 babérlevél
1 teáskanál friss vagy szárított tárkony
1 evőkanál Tokaji tárkonyos borecet
1 dl főzőtejszín
1,5 liter víz
só, bors
A vargányás betéthez:
1 vékony szelet füstölt szalonna
1/2 fej hagyma
1 tojás
1,5 evőkanál búzadara
1/2 csomag szárított, felhasználás előtt 1 órával beáztatott, apróra vágott vargánya
ha van friss, akkor egy közepes darab
kis csokor petrezselyemzöld
só, bors

Elkészítés:
A kockázott őzhúst jól átmosom, majd papírtörlőn leszárítom, forró zsíron átforgatom, mikor kellőképp megpirult, hozzáadom az apróra vágott hagymákat, majd a tisztított, felkarikázott zöldséget, kissé megdinsztelem. Ráteszem  a lisztet, jól elkeverem, picit megpirítom, majd ráöntöm a borecetet, ami szépen leoldja a edény falára pirult pörzsanyagot. Megsózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet, és a tárkonyt. Felöntöm 1,5 liter vízzel és készre főzöm. Mialatt a leves fő, elkészítem a levesbetétet.
Először felverek egy egész tojást, megsózom, borsozom, hozzákeverem a búzadarát és jól eldolgozom, az előzőleg beáztatott vargányát lecsepegtetem, összevágom és az apróra vágott petrezselyemmel együtt hozzáadom, hagyom egy kicsit állni, hogy a dara megszívja magát. Addig a szelet szalonnának a zsírját kisütöm, a megsült szalonnát kiveszem, a zsírjára dobom az apróra vágott hagymát és megpirítom. A tojásos masszát hozzákeverem a hagymához és lepényt sütök belőle. Mindkét oldalát megpirítom, majd felkockázom és a levesbe dobom. Egy-két percig főzöm, majd a végén hozzáadom a főzőtejszínt és beforralom. Tálaláshoz kínálhatunk még hozzá egy-két csepp tárkonyos borecetet.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás