Meggyes-csokis, mandulás sütemény

Kicsi fiam péntek délután belázasodott és sajnos nagyon rosszul érzi magát azóta is. Szombat reggel hatkor, már fent voltunk, mert nagyon csúnya köhögéssel és magas lázzal kelt. Így már kora reggel elkezdtem sütni-főzni, hogy minél hamarabb készen legyek a munkával, hogy vele tudjak foglalkozni.

Reggelire sajtos csigát sütöttem, mivel azt mondta, hogy azt megenné. Ebédre pedig, amolyan “resztelt” csirkemájat készítettem házi lecsóval, főtt burgonyával. Miközben pakolásztam a lecsók, lekvárok és befőttek között, megláttam a meggybefőttet, és mivel szerettem volna valamilyen desszertet is készíteni, rögtön sikerült is kitalálnom, hogy meggyes süti lesz. A meggyet pedig, csokival fogom párosítani. Aztán a többi jött magától, menet közben. A tésztát a mandulás sütemény receptem alapján, őrölt mandulából, egy nagyon kevés liszttel készítettem, a meggy és a csoki mellé a kedvencemet, portóit tettem és míg a sütemény sült, addig a befőtt levét, néhány szem meggyel, egy pici cukorral, szintén egy kevés portóival felfőztem majd besűrítettem. Ezzel az öntettel tálaltam a kész süteményt. Mondanom sem kell, hogy mennyire jó lett! A portói a maga édes-fűszerességével nagyszerűen harmonizált a meggy savanykás, a csoki édes, és a mandula marcipános ízével.

Persze, Ati egész nap csak sajtos csigát és némi főtt burgonyát evett, a sütit meg sem kóstolta. De nem csodálkozom, ilyenkor mikor beteg, szegénykémnek nincs étvágya. Remélem, holnapra már jobban lesz!

Azért, ezt a sütit ajánlom mindenkinek, hogy készítsék el, mert valami eszméletlen finom! Ha nincs portói, akkor rummal is nagyon jól működik. De, ha egyáltalán nem kerül bele alkohol, akkor sem lesz kevésbé ízletes.

Meggyes-csokis mandulás sütemény

Hozzávalók 27 cm-es sütőformához:
15 dkg darált mandula
15 dkg barna nádcukor
10 dkg kókuszzsír, ha nincs akkor vaj
4 db tojás
5 dkg finom liszt
1/2 csomag sütőpor
0,5 dl portói (Valdouro Tawny Port) (Aldi)
8 dkg jó minőségű étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
20 dkg meggy/1 üveg magozott meggybefőttből

A meggy öntethez:
a meggybefőtt lecsepegtetett leve + a maradék meggy
2 dkg barna nádcukor
1 dl portói (Valdouro Tawny Port) (Aldi)
1 evőkanál kukoricakeményítő

Én héjas, egész mandulát használtam, amit nem túl finomra őröltem, így a sütiben jól kiérezhetők a mandula darabjai. Használhatunk, őrölt mandulát is, akár héjjal vagy héj nélkül.

Elkészítés:
Egy pitesütő formát, vagy kapcsos tortaformát kivajazunk és liszttel kiszórunk. Ha kisebb átmérőjű formában sütjük, akkor magasabb lesz.

A meggybefőtt levét leöntjük és szűrőn keresztül lecsepegtetjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverjük a kissé megolvasztott kókuszzsírral és a cukorral, majd hozzákeverjük a vaníliát és a portóit.

Hozzászitáljuk a liszttel elkevert sütőport, és a mandulát is a masszához adjuk.

Meggyes-csokis mandulás sütemény

A tojásfehérjéket egy csipet sóval, kemény habbá verjük és ezt is a tésztához forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.

A csokoládét kockákra törjük egy kis tálkában és gőz fölött, vagy a mikróban gyakran keverve felolvasztjuk.

Az egész masszát belesimítjuk a kivajazott formába és a tetejére pakolásszuk a meggyszemeket, majd az olvasztott csokoládét is elosztjuk a tészta tetején. Egyszerűen, rácsorgatjuk egy kanál segítségével, hogy az egész felületére jusson. Majd sülés közben a meggy is és a csoki is lesüllyed a tészta aljára és egy szép kis csokis meggy réteget képez.

Behelyezzük az előmelegített sütőbe és 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg a süti sül, addig a meggy levét, néhány szem félretett meggyel együtt, egy kis lábosban felforraljuk, ízlés szerint egy kevés cukorral és a portóival. Majd a kukoricakeményítőt két kanál vízzel simára keverve hozzáöntjük és így besűrítjük az öntetet.

Meggyes-csokis mandulás sütemény

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás