Vargabéles torta

Gyereknap alkalmából készítettem újra (tavaly ez volt a Segítsüti felajánlásom) ezt a vargabéles tortát a kicsi fiamnak, mivel nagyon szereti. Most is, a hagyományos módon készült, házi túróból, házi vaníliapudinggal, gyúrt tésztával és természetesen, kézzel húzott rétestésztával. Belül puha, remegős és krémes túrótöltelékkel, a tetején pedig, ropogósra sült réteslapokkal.

Mondanom sem kell, ez nem egy 10 perc alatt összedobjuk “bögrés” recept, de aki nem szeretne sokat pepecselni vele, készítheti bolti alapanyagokból is, igaz ennek a receptnek pont az a különlegessége, hogy mindene házi készítésű.

Vargabéles torta

Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához :
80 dkg friss házi túró
15 dkg házi finom(cérna)metélt
15 dkg cukor
4 db tojás
2 evőkanál tejföl
2 csapott evőkanál búzadara
1 csapott evőkanál kukorica keményítő
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)

A házi réteshez:
25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
1 db felvert tojás fele
5 dkg libazsír
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál ecet 10%-os
1 dl meleg víz
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A házilag gyúrt finom(cérna)metélt nem most készült. Általában, egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam őket. Ilyenkor egy napot rászánok és egész nap tésztát gyártok. Az alap recept 10 dkg liszt/1 db tojás. Ezt jól összegyúrom, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtom és széles, vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélű metéltet készítek.

A recepthez először elkészítjük a rétestésztát.

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.

A túrótöltelékhez, először készítünk egy sűrű vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.

Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.

Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt a lecsepegtetett tésztát is és az előzőleg leforrázott és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.

A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából.

(A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)

A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára.
Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb 45-50 prec alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.

Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás