Marcipánnal töltött, aszalt szilvás bejgli

A karácsonyi HammBekaplak! pályázat desszertje:

Ezzel a különleges desszerttel pedig felteszem a koronát a karácsonyi menüre.
Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ízt érhetünk el az ágyas szilva pálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva ízt, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához. Attól sem kell tartanunk, hogy a végeredmény egy intenzív alkoholos desszert lesz, mert az áztatás és a sütés közben az alkoholtartalom elpárolog. A marcipán krémszerűvé válik a bejgliben, ami még inkább fokozza az ízhatást.

Marcipánnal töltött, aszaltszilvás bejgli

Hozzávalók 8 személyre:

25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál porcukor (barna cukor)
1 dkg élesztő
1 dl tej
1 evőkanál tejföl
pici só

A kenéshez:
1 tojássárgája elkeverve néhány csepp tejjel
1 tojásfehérje szintén kenéshez

Marcipánnal töltött, aszaltszilvás bejgli

A töltelékhez:
25 dkg aszalt szilva
15 dkg marcipán massza
10 dkg cukrozott darált mandula
1 dl ágyas szilvapálinka (Dunai Hajós)

Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Nem hagyom kelni, rögtön kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagra.

A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatom a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetem. A szilvák belsejét megtöltöm marcipán masszával.
A kinyújtott tésztát meghintem enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezem rajta egyenletesen a töltött szilvákat és feltekerem (közben egy kissé óvatosan megnyomkodom, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilva szemek), egy sávot szabadon hagyok, hogy amikor feltekerem, akkor ez legyen a bejgli talpa.
Enyhén kivajazott sütőformába fektetem.
A tejjel elkevert tojássárgájával megkenem, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után kereszt irányban is lekenem, majd pár órára hűtőbe teszem pihentetem. Majd megkenem a tojásfehérjével és éjszakára a hűtőben hagyom. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli. Sütés előtt hurkapálcával, kötőtűvel koppanásig megszurkálom, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon 25-30 perc alatt, arany barnára sütöm.
Megjegyzés:
A tésztába sima fehér liszt helyett, használhatunk fehér tönkölybúzalisztet.
A töltelékekbe lehetőleg barna nádcukrot használjunk, de ezt helyettesíthetjük sztíviával,
vagy más édesítőszerrel is.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

0 thoughts on “Marcipánnal töltött, aszalt szilvás bejgli

  1. Vicuska 2011-08-17 19:13 Reply

    Királyi desszert gyönyörűen prezentálva, nagyon ügyes vagy!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás