Epres-aszús tortácska

A Patricius Borház versenyének utolsó fordulójára készítettem ezeket a finom, apró epres-aszús tortácskákat, ami a szezonalitást képviseli, naranccsal, ami az aszú citrusos ízeiben is megjelenik, és az egészet gesztenyemézzel tettem különlegessé. Mivel, vajmi keveset értek a borokhoz, így sajnos nem tudom szakértőként jellemezni az ízeit és a savait. Kinyitottam, hagytam kissé levegőzni, majd kóstoltam, hosszasan ízlelgettem szagolgattam.

Egy nagyon könnyű, finoman édes, nem tömény, kellemesen savas bor, amihez nagyon jól passzol az eper, a gesztenyeméz és a narancs. Nagyon minimálisan édesítettem ezt a desszertet, hogy a cukor ne nyomja el az ízeket, minden íz jól kivehető maradjon és mégis simuljanak egymásba, ne legyen egyikük sem túl intenzív, túl harsogó. De az aszú íze is feltűnjön az egész ízhatásban.

Fűszeres Eszternél olvasható a borhoz egy kis jellemzés, ami segít megismerni ezt a nagyon finom aszút.
      “Patricius Tokaji  4 puttonyos Aszú 2003
 A szemenként szüretelt, nemesen töppedt szőlőszemek aszalt gyümölcsös és citrusos ízei mellett megjelenik a Botrytis aromája.
A szép savak egyensúlyban tartják bort, a mély, telt aromák szerkezetet adnak neki. Ízében megjelenik: aszalt kajszibarack, kandírozott narancshéj, dió, zöldtea. Cukortartalma  a Katinkához hasonló, ízérzetre fanyar és komplex, hosszú lecsengéssel. A bor három évig tölgyfahordóban érlelődött.”

Epres-aszús tortácska
Epres-aszús tortácska
Hozzávalók 9 db-hoz:
10 dkg simaliszt
10 dkg eper
5 dkg puha vaj
2 db tojás
1 kiskanálnyi sütőpor
1 evőkanál barna nádcukor
2 evőkanál méz (gesztenye)
1 dl Patricius Tokaji Aszú
2 evőkanál eper-narancs lekvár
1 evőkanálnyi kandírozott narancshéj
2 evőkanál hámozott, szeletelt mandula
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt és az egyik tojást, jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a másik tojást, azzal is habosra keverjük a masszát. Mikor egyenletesen elkevertük, hozzáadjuk az aszút, majd a sütőporral elkevert lisztet, a kandírozott narancshéjat és az egészet alaposan elkeverjük.
Mikor a masszánk elkészült, kiolajozott muffin formába adagoljuk úgy, hogy háromnegyedig töltünk vele egy-egy formát. Minden mélyedésbe, egy-egy nagyobb szem epret gerezdekre vágva elhelyezünk, majd a tetejére szeletelt mandulát szórunk.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Szeretném megköszönni a lehetőséget, a Patricius Borház türelmét, kedvességét és persze a kitűnő borokat is!

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares