1 db tojás
6 dkg fenyőméz
6 dkg cékla
4 dkg lágy kecskesajt
2,5 dkg liszt
vaj a formák kenéséhez
A szuflé elkészítése:
A céklát meghámozom, felszeletelem, előfőzöm, a főző vízbe teszek egy teáskanál barna nádcukrot, egy csipet sót, egy darab szegfűszeget. Miután megfőtt, meghűlt vékony csíkokra vágom. A formákat kivajazom, liszttel kiszórom. A tojást kettéválasztom, a sárgáját habosra keverem a fenyőmézzel, majd hozzászitálom a lisztet és csomómentesre keverem. Majd hozzáadom a vékonyra szelt céklát és belemorzsolom a kecskesajtot. A tojás fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. Beletöltöm a formákba, majd előmelegített sütőben először 5 percig 200 fokon, majd 180 fokon 20-25 percig sütöm.
Hozzávalók a mártáshoz:
1,5 dl édes tokaji bor
1,5 dl tejszín
1 tojássárgája
1 evőkanál méz
Elkészítés:
A tojássárgát habosra keverem a mézzel, majd vízgőz fölött, a bort apránként hozzákeverve sűrűre főzöm. Hozzáadom a tejszínt, amivel keverem egészen forráspontig.
Miután elkészült lehűtöm és tálalom a szuflé mellé.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Címkézve:cékla, felfújt, fenyőméz, kecskesajt, szuflé, tokaji aszú
Vélemény, hozzászólás?