Házi rétes, aszúban párolt, narancsos almával töltve

Ismét, egy finom, házi rétes receptet hoztam. Most különlegesebb töltelékkel, aszúban párolt almával és narancslekvárral. Akár egy ünnepi alkalomra is elkészíthető. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve

Hozzávalók a tésztához, 1 rúdhoz:

15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
2 dkg zsír
1 db felvert tojás fele
1 dl meleg víz
1/2 kávéskanál 10%-os ecet
1/2 kávéskanál só

olvasztott zsír a kenéshez

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát, langyos helyen pihentetjük.
Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.

A töltelékhez:
5 db nagyobb alma
10 dkg barna nádcukor
2 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 evőkanál narancslekvár
1,5 dl tokaji aszú
2 evőkanál búzadara
porcukor a tetejére

A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük és a magházukat kivágva, vékony szeletekre vágjuk.
A vajat egy serpenyőbe téve megolvasztjuk, beletesszük az almát és hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát és felöntjük a borral, majd az egészet megpároljuk. Mikor a leve már kellően elpárolgott, elkeverjük benne a narancslekvárt is, lekapcsoljuk és hagyjuk hűlni.

Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve

A tésztát nyújtás után, hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük és megszórjuk búzadarával, majd ráterítjük az almatölteléket.
A terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk, a felvert tojás, maradék felével, lekenjük a tetejét, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük.
Miután megsült, felszeletelve, a tetejét porcukrozva tálaljuk.




Címkézve:, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás