Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétessel

Ez a finom, fűszeres, a mascarpone krémsajttól bársonyosan krémes, almakrémleves, szuper választás, ehhez a változékony tavaszi időhöz. A házi vaníliapudingos mini rétes, pedig tökéletes kiegészítője.

Alma helyett, körtéből is készítsük el bátran, biztos, hogy nem fogunk csalódni! A körtéhez pedig készítsünk vaníliás helyett, csokoládés rétest úgy, hogy a kész, még meleg vanília pudinghoz adjunk, fél tábla, olvasztott csokoládét. Persze, valamilyen jó minőségű, magas kakaótartalommal rendelkezőt.

Ha borongós, esős az idő melegen, ha pedig szép, napsütéses, meleg idő van, akkor fogyasszuk hideg levesként, így is, úgy is kiváló.

Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétessel

Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétessel

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg alma
5 dkg méz (nálam hárs)
3 evőkanál mascarpone krémsajt
1 kisebb darab, kezeletlen héjú citrom
2-3 cm-es darab, friss gyömbér
1 kis darab fahéj
2-3 szem szegfűszeg
0,5 dl rum (elhagyható)

a vaníliás miniréteshez (3 kis rúd):
1/2 csomag vajas-leveles tészta (3 lap)
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
5 dkg cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília kivonat
1,5 dl (házi) tej

Elkészítés:
Az almákat megmossuk, meghámozva negyedekbe vágjuk és eltávolítjuk a magházukat, majd kisebb kockákra vágjuk.
Egy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Hozzáadjuk a citromot, amit előzőleg kefével alaposan megsikálunk, kettévágjuk és a magokat felfogva, belefacsarjuk a levesbe, majd a héjából sárga részeket vékonyan levágva, azokat is beledobjuk.

A gyömbért vékonyan meghámozzuk, ezt is beletesszük.

A szegfűszeget és a fahéj darabot teatojásban tegyük bele, hogy utólag, könnyen el tudjuk távolítani a levesből.

Fedő alatt addig főzzük, míg az alma megpuhul, ekkor tegyük bele a rumot és mézet, ízlés szerint.

vaníliás mini rétes

Az almából vegyünk ki egy kis tálkába díszítéshez, körülbelül egy-egy evőkanálnyit, adagonként.

Távolítsuk el a teatojást a fűszerekkel, a citromhéjat és a gyömbért, majd egy botmixer segítségével, mixeljük teljesen simára a levest.

Vegyünk ki egy kis tálba egy merőkanállal és keverjük el benne, simára a mascarponét, majd öntsük vissza a levesbe, várjuk meg míg egyet forr, majd kapcsoljuk le alatta a gázt. Így krémes, bársonyos lesz a levesünk. A félretett almakockákat is helyezzük vissza a levesbe.

Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is, egyaránt. Tálaláskor, kínáljunk hozzá, vaníliás minirétest.

vaníliás minirétes

vaníliás minirétes

A vaníliás minirétes:

Igazából, nem rétes csak úgy nevezem, mert nem rétestésztából készül, hanem vajas-leveles tésztából. Ha valakinek szimpatikusabb, természetesen készítheti réteslapból is.

Az Aldiban kapható fagyasztott, vajas-leveles tésztalapokból készítettem, amiből most 3 lapot használtam. Ez pedig úgy néz ki, hogy egy csomag 500 g/6 db 10x20cm-es lapot tartalmaz.

A vanília pudingot én mindig hagyományos módon készítem, mert a zacskós változatban van valami, amitől rosszul vagyok, valószínűleg valamelyik adalékanyagra vagyok érzékeny. De nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészíthető az itthoni változat, ráadásul még finomabb is!

A két tojássárgáját fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a keményítővel, majd hozzákeverve a tejet, folyamatosan keverve,  forrásig melegítjük. Miután kellően besűrűsödött, lekapcsoljuk és langyosra hűtjük.

A vajas tésztalapot vékonyra nyújtjuk, majd a vanília puding egyharmad részével megkenjük, a két szélét behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanezt, megismételjük a másik két lappal is.

A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 15-20 perc alatt szép, aranybarnára sütjük.

Miután a rétes rudak megsültek, langyosra hűlve felszeleteljük, egy pici porcukorral megszórva, a kész almakrémleves mellé tálaljuk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás