Báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel

Ez az étel úgy született, hogy kis családom kitalálta a húsvéti sütés-főzés alkalmával, csináljak rétest. De olyan igazi házi fajtát 🙂  Gyorsan el is sorolták, ki milyet szeretne enni, almást, mákost, túróst. Mivel volt itthon egy csokor medvehagyma és egy adag juhtúró, (amit igazából sztrapacskának szántam), Párom kitalálta, csináljak az édes rétesek mellett sósat is, juhtúróval és medvehagymával. Rögtön megtetszett az ötlet, így született meg ez a rétes. Ebből a párosításból (medvehagymás juhtúróval) készült egy tekercs báránycomb is töltve, aminek a receptjét később felteszem.
Mivel, húsvétra bevásároltunk báránycombból, így adott volt a pörkölt alapanyaga is. Így már csak a kettőt összepárosítottuk és kész is lett ez a fenséges együttes. A puha, omlós báránycomb kitűnő választás volt pörköltnek.

Házi juhtúrós rétes

Hozzávalók 4 személyre:
A pörkölthöz:
80 dkg báránycomb
3 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 teáskanál paradicsom püré
1 dl vörösbor
1 evőkanál zsír
1 púpozott evőkanál jó minőségű, őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors

Elkészítés:
A báránycombot lehártyázom, megtisztítom, majd felkockázom. A hagymát apróra vágom, zsírom megpirítom, félrehúzom a tűzről és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózom, borsozom, hozzáadom  a köményt és a préselt fokhagymát és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
A húst így pirítom a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult hozzá löttyintem a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.

Báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel

Hozzávalók a réteshez:
A tészta hozzávalói és elkészítése szerepelt egy korábbi receptemben, itt, a  Libamájragus házi rétes receptjében. Ezért nem részletezném újra.

A töltelékhez:
25 dkg juhtúró
10 medvehagyma levél
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál búzadara
bors

Elkészítés:

A töltelékhez a juhtúrót villával összetöröm, hozzáadom a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozom és jól összekeverem. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Én ezt a keveréket előző nap kevertem be, másnap még tettem hozzá egy evőkanál tejfölt. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja. A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyom egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltöm, a rétes tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenem, majd rákanalazom a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerem. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor feltekerjük jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojás sárgájával lekenem a tetejét, miután beleügyeskedtem a szilikon lappal bélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt világos barnára sütöm. Miután megsült, a báránycomb pörkölt mellé tálalom, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórom.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , ,

0 thoughts on “Báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel

  1. Ami 2011-05-01 14:31 Reply

    Nagyon guszta lett! Oda vagyok a bárányhúsért és ez a medvehagymás rétes mellé…mennyei párosítás!Gratulálok a mézes versenyhez is, klassz kis szuflét készítettél 🙂

  2. veruss 2011-05-01 14:52 Reply

    Kedves Ami!Nagyon szépen köszönöm. Örülök, hogy másnak is tetszik amit csinálok. A mézesről nem is tudtam:)Ma még nem volt időm gép elé ülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás