Zöldséges rakott köles kecskesajttal, friss zöldsalátával

A Hamm bekaplak! Tavaszi receptverseny 2. étele:

Ez az étel a tavaszi megújulás jegyében, feltölti a szervezetet energiával, vitaminokkal, nem utolsó sorban pedig, nagyon ízletes. Fogyaszthatjuk teljes értékű főfogásként, de sültek mellé, köretként tálalva is megállja a helyét. A kölest sósan és édesen is elkészíthetjük. A kecskesajt magas kalcium és vitamintartalma, szintén kedvező a szervezet számára. Markáns íze miatt, kevés is elég belőle. Használhatunk lágy kecskesajtot, annak kevésbé erőteljes íze van.

Hozzávalók 8 személyre:

25 dkg (bio) köles
4 szeres víz mennyiség
15 dkg kecskesajt
1 dl olívaolaj
5 dkg vaj
1 tojás
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1/2 evőkanál bio zöldség szárítmány
20 dkg friss parajlevél
20 dkg gomba (csiperke) de erdei gombákkal is kitűnő
1 csokor újhagyma

színes bors
natúr joghurt
1 csokor friss metélőhagyma
zsemlemorzsa

A salátához:
1/2 csomag madárbegy saláta
1/2 csomag ruccola
2 szál újhagyma
1 dl extra szűz olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál dijoni mustár

fehér bors
csipetnyi kömény
Elkészítési idő: 40-50 perc

Zöldséges rakott köles kecskesajttal, metélőhagymás joghurttal

Elkészítés:
A kölest mielőtt felhasználjuk, mindenképp mossuk át szűrőben, folyóvízzel.
Miután alaposan átmostuk, tegyük egy magasabb falú edénybe, négyszeres mennyiségű vízben főni, hogy a köles szemek ki tudjanak pattanni. Én a főzővízbe teszek 1 fej hagymát és két gerezd fokhagymát hosszában, csíkokra vágva. Hozzáadok még 1/2 evőkanál bio zöldség szárítmányt, ízlés szerint megsózom és kb. 10-15 perc alatt puhára főzöm. Amíg a köles fő addig a tisztított parajleveleket a vajon két gerezd lereszelt fokhagymával, sóval, borssal megpárolom. Kiszedem egy edénybe, majd ugyan ebben a serpenyőben a felkarikázott újhagymát és vékonyra szeletelt gombát pici olívaolajon megpirítom. Fontos, hogy elpárolódjon a víz a gombáról és megpiruljon, mert így adja ki az ízét. Miután a köles megdagadt hozzá keverek egy felvert tojást.
Az összeállításhoz a pitesütőt kivajazom, kiszórom zsemlemorzsával. Az aljára simítok egy réteg kölest, ezt bevizezett kanál hátával egyszerű kivitelezni. Majd erre a rétegre rásimítom a párolt parajt, erre ismét simítok egy réteg kölest, ez után jön a gomba réteg. Az egész tetejére rászeletelem a kecskesajtot, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és kb. 30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Hagyom hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Tálaláskor a rakott köles szelet mellé, adhatunk friss, aprított metélőhagymával elkevert joghurtot, vagy friss zöldsalátát vinaigrette-el.

A salátához összekeverem a madárbegysalátát és a ruccolát, vékony szeletekre vágom az újhagymát és ezt is hozzáadom, összeforgatom. A vinaigrette öntethez az olívaolajat a többi hozzávalóval egyneművé keverem és tálaláskor meglocsolom a salátát vele.

 A köles az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető “gabonánk”.
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti immunrendszert és a látást. Kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogzománc megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekezőképességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.

A paraj értékes ásványi anyag- és vitaminforrás, gazdag káliumban, vasban és foszforban, és ami nem elhanyagolható, magas a jód tartalma, ami a megfelelő pajzsmirigy működéshez elengedhetetlen. Viszont magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás