Aszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzsel

A Húsvéti menü egyik fogásaként is készíthetjük, de nem csak ünnepeken, hanem a hétköznapokon is, ha egy kicsit szeretnénk, valami új, finomsággal meglepni a családot.

Aszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzsel

Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg báránycomb
3 szelet bacon
15 dkg aszalt szilva
0,5 dl szilvapálinka + 0,5 dl víz
1-2 ág friss rozmaring
5 gerezd fokhagyma
1 dl rozmaringos szőlőmagolaj
1 evőkanál kacsazsír
5 dkg vaj
só, bors
A körethez:
15 dkg vadrizs
1 kisebb babérlevél

Elkészítés:
Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázzuk, nagyobb, nyitott szeletté vágjuk, kiklopfoljuk. A szőlőmagolajba belereszeljük a fokhagymát, a rozmaringot is beleaprítjuk és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a combot és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap az aszalt szilvákat beáztatjuk egy kevés vízzel elkevert szilvapálinkába. Majd, miután megáztak a szilvaszemek, lecsepegtetjük és kissé összevágjuk.

A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a bacon szeleteket,  rátesszük a szilvát és elosztunk rajta két lereszelt gerezd fokhagymát.

Szorosan feltekerjük és hústűvel jól összetűzzük a közepén és a végein, hogy ne tudjon kiesni belőle a töltelék. Serpenyőben kevés vajat, pici olajjal hevítünk és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne.
Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba, vagy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, ha szükséges kevés zsiradékot teszünk alá és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Közben, hagyományos módon, sós vízben, egy kisebb darab babérlevéllel megfőzzük a vadrizst, majd lecsepegtetjük.

Miután a báránytekercs megsült, melegen tartva 10-15 percig pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük, vadrizzsel tálaljuk.




Címkézve:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás