Bagett a legegyszerűbb kenyértésztából

Ma arra gondoltam, hogy a megszokott, egyszerű kenyértésztából, amiből nap mint nap sütöm a kenyeret, most nem kenyeret formázok, hanem egyszerű bagetteket készítek. Jól is tettem, mert tetszett a családnak is. Nagyszerűek lettek a szendvicsekhez, amiket készítettünk belőlük. Inkább, csak a kinézetük miatt hívom bagettnek, ezek nem vajjal és tejjel készülnek, csak olajjal és vízzel.

Van egy egyszerű, jól bevált kenyér alaptészta receptem, amit hol ezzel, hol azzal tuningolok. Most is ezt a tésztát használtam. A hozzávalókat tekintve, nem kell napokkal korábban rákészülni, kovásszal pepecselni stb., nincs köztük olyan, amiért külön, két-három üzletet kellene végigjárni. És mivel, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itthon kenyérsütőgépem, így nekem tényleg nincs, jóformán, semmi dolgom a tésztával. Igaz, sosem sütök benne, csak a tésztát dagasztom és kelesztem vele. De az alatt az idő alatt, míg a gép dolgozik, én közben odateszem az ebédet főni, vagy bármilyen más házimunkát meg tudok csinálni. Szóval, igazán nagy segítség. Így, tényleg gyerekjáték friss, jó illatú, finom pékárút sütni.

 

Bagett a legegyszerűbb kenyértésztából
Bagett a legegyszerűbb kenyértésztából

Hozzávalók 8 kisebb darabhoz:
50 dkg kenyérliszt BL 80 (nálam Gyermelyi, vagy Nagyi titka)
ezekből ha csak sima BL 55 van, az is jó
300 ml kéz meleg víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
4 evőkanál olaj
1 tasak szárított élesztő, vagy 2,5 dkg friss

 

Elkészítés kenyérsütőgéppel:

A kenyérsütő üstjébe, a következő sorrendben, beletesszük az olajat, majd a vizet, sót, cukrot, beleszitáljuk a lisztet és a tetejére pedig az élesztőt szórjuk, vagy morzsoljuk.
Elindítjuk a dagasztást és hagyjuk, hogy a gép összedolgozza a tésztát. Mikor a dagasztással kész van, onnantól számítva 35-40 percig hagyjuk kelni, majd lisztezett deszkára tesszük és nyolc egyenlő részre vágva, mindegyik részt egyenként, rudakká sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és tiszta ruhával letakarva hagyjuk őket duplájára kelni.
Amíg a bagettek kelnek, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljába pedig egy edényt teszünk vízzel, hogy jó, párás legyen a sütő, mikor betesszük sülni. Mikor a bagettek megkeltek, a tetejüket bevagdossuk, enyhén benedvesítjük őket és betesszük sülni. Tíz percig sütjük 200 fokon, majd, mérsékeljük a hőt 180 fokra és így sütjük 20-25 percig, míg aranyszínűek lesznek. Süthetjük barnábbra, ropogósabbra is, de nálunk az már a gyereknek túl kemény héjú és nem hajlandó megenni.

 

Bagett a legegyszerűbb kenyértésztából
Bagett a legegyszerűbb kenyértésztából
Elkészítés kézzel:

Ha a tésztát kézzel készítjük, először a friss élesztőt a langyos vízben elkeverjük, ha szárítottal dolgozunk azt elég csak hozzáadni a liszthez.

Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot és az olajat, az élesztőt és a vizet, majd összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk rugalmas, fényes tésztává. Mikor ezzel megvagyunk, a tésztát a tálban hagyjuk, a tetejét enyhén meglisztezzük és 35-40 percig letakarva, langyos helyen kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, a fent leírtak szerint folytatjuk a bagettek elkészítését.

 

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares