Ebben a kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfűszeres mártogatóssal receptben a kecskesajt karakteres íze jól passzol a káposztás fánk ízéhez, hozzá pedig zöldfűszeres mártogatót készítettem. Nagyon ízlett a családnak, azt hiszem többször is el fogom készíteni.
Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfűszeres mártogatóssal
Hozzávalók kb. 15-20 darabhoz:
20 dkg főtt burgonya
1 kis fej káposzta reszelve (80-90 dkg)
30 dkg + a nyújtáshoz liszt
1 dl tej
csipet cukor
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
só, bors
15 dkg lágy kecskesajt
1/2 csokor friss metélőhagyma
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
3 dl tejföl, vagy joghurt
1/2 csokor friss metélőhagyma
1/2 csokor friss petrezselyem
néhány levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A káposztát, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, kissé megsózzuk, állni hagyjuk. Majd jól kinyomkodjuk a levét és serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk, megszórjuk őrölt borssal, és ha még szükséges utána sózunk. Hagyjuk kihűlni.
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, miután megfőtt, meghámozzuk, összetörjük és hagyjuk kihűlni.
A lisztet hozzászitáljuk a tört burgonyához, és hozzáadjuk a langyosra hűlt káposztát is. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztes burgonyához, beletesszük a tojássárgákat, egy evőkanál tejfölt, kevés sót, borsot, vigyázva nehogy túl sok legyen, mert a káposzta is sózva, borsozva van. Összegyúrjuk, bedagasztjuk a tésztát, kb. 45-50 percig letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kecskesajtból kisebb darabokat vágunk illetve morzsolunk, ráhalmozzuk (egyenlő távolságra egymástól) a tészta egyik felén. A metélőhagymát apróra vágva, mindegyik sajtkupac tetejére teszünk egy kicsit, majd a tészta másik felét ráhajtva, a sajthalmok körül, kisebb fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a széleit összedolgozzuk, és sütés előtt 15 percig pihentetjük. Nem túl forró olajban. mindkét felüket aranybarnára sütjük. Miután megsültek, papírtörlőre szedjük.
Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfűszeres mártogatóssal
Tálaláshoz a zöld fűszereket összeaprítjuk, belekeverjük a tejfölbe (vagy joghurtba) picit sózzuk, borsozzuk és a fánkok mellé tálaljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.
Izgalmasan hangzik, jó lenne megkóstolni!