Vajbabos házi rétes, camembertes mártással

Aki még nem próbált házi rétest készíteni, ne ijedjen meg, nyugodtan fogjon hozzá, nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. De ha mégsem szánja rá magát, nyugodtan elkészítheti, készen kapható rétestésztából.
Egy házi rétes kissé szokatlan módon…Vajbabos házi rétes, camembertes mártással
Vajbabos házi rétes camembertes mártással
Vajbabos házi rétes camembertes mártással
Hozzávalók:
a lent leírt módon elkészített, vagy 1 csomag készen vásárolt rétestészta
45 dkg vajbab
2 szelet kukoricás kenyér
3 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
12 dkg Tihany camembert sajt a mártáshoz
20 dkg szeletelt bacon
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
kevés olívaolaj
só, bors

 

Vajbabos házi rétes camembertes mártással
Vajbabos házi rétes camembertes mártással

a mártáshoz:
5 dkg vaj
evőkanál simaliszt
1 dl tej
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl tejföl
só, fehér bors, őrölt szerecsendió
kis csokor petrezselyem zöld

Hozzávalók a rétestésztához:
15 dkg liszt, fele rétes, fele sima
1/2 tojás
0,5-1 dl meleg víz
1 evőkanál kacsazsír
1/2 teáskanál 10% ecet
1/2 teáskanál só
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
A rétestésztához meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve, fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket.
A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbe vágva, mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkában. Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Mikor a bab megpuhult félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja.
Vajbabos házi rétes camembertes mártással
Vajbabos házi rétes camembertes mártással

Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben, vajon világosra pirítom a lisztet, majd felengedem a borral és hozzáöntöm a tejet, majd beleteszem a felkockázott camembert, megsózom, őrölt fehérborsot, és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom.

A rétestésztát:

miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta, úgy hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok. Miután rátettem a babot a két hosszabbik szélét behajtom, majd az abrosz segítségével lazán feltekerem, szilikon lappal bélelt tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.

Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares