Foszlós kalács és nutellás kifli

Gondoltam, meglepem a családot egy finom kaláccsal, de menet közben a kalács mellé, ugyanabból a tésztából készült pár darab, nutellás kifli is. Nagyon örültek mindkettőnek 🙂 A kalács most egy kissé laposabb lett, mivel nem formában (csak papírban) sült, de ennek ellenére nagyon finom, könnyű, foszlós lett.

A kiflik pedig, pillanatok alatt eltűntek, mintha soha nem is léteztek volna. Azt hiszem, ehhez nem is kell többet hozzáfűzni. A kalács egy kis vajjal megkenve, elképesztően finom reggelire a tea, vagy kávé mellé. A töltött kifli pedig, szuper lehet tízóraira, uzsonnára is.

Foszlós kalács és nutellás kifli
Foszlós kalács és nutellás kifli

Hozzávalók 16 db kiflihez:
60 dkg sima liszt
1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl (házi) tej
2 dl natúr joghurt
2 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
6 dkg cukor
5 dkg vaj
2 evőkanál rum (elhagyható)
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só

a töltelékhez:
nutella

Elkészítés:

A tésztához, ha friss élesztőt használunk, egy kiskanál cukorral langyosítsuk meg a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk 5-10 percig felfutni.
Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg.

Míg az élesztő dolgozik, addig egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a vaj kivételével a többi alapanyagot és a már felfutott élesztőt.
Az egészet gyúrjuk össze, míg teljesen összeáll a tészta, ekkor dolgozzuk hozzá a langyos, olvasztott vajat.
Addig dagasszuk a tésztát, míg sima, fényes és hólyagos nem lesz.
Ekkor vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük langyos helyen, míg a duplájára kel.

Foszlós kalács és nutellás kifli
Foszlós kalács

Én kenyérsütőgéppel dagasztattam a tésztát, így a hozzávalókat a következő
sorrendben tettem a gép üstjébe: először a langyos tejet és joghurtot, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, rumot, a cukrot, sót, majd az átszitált lisztet és a tetejére pedig az élesztőt.
A gépet dagasztásra állítottam és mikor a tészta összeállt hozzáadtam az olvasztott, langyos vajat és így dolgoztattam össze a tésztát, majd az üstben hagytam duplájára kelni.

Miután a tészta megkelt, liszttel meghintett munkafelületre borítjuk és kétfelé vesszük a tésztát. Nekem mindkét fele 54-54 dkg lett.
Én az egyik feléből fonott kalácsot, a másik feléből pedig nyolc darab nutellás kiflit készítettem.
Foszlós kalács és nutellás kifli
Foszlós kalács és nutellás kifli

A kalácshoz egyszerűen három részre osztottam a tésztát és simán összefontam, majd egy sütőpapírral bélelt sütőformába tettem és ruhával letakarva várta, (addig kelt)  míg a kiflik is elkészültek.

A kiflikhez a tésztát fél ujjnyi vastag, kör alakra nyújtjuk, pizzavágóval, vagy éles késsel 8 egyenlő háromszögre vágjuk.

Mindegyik háromszög szélesebb felére halmozunk egy-egy kanálnyi nutellát és egyesével feltekerve, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

Mivel a kalácsot és a kifliket is, együtt sütöttem meg, így a kalácsot a sütőpapír segítségével kiemeltem a formából és a papír négy sarkát összehajtogatva (megcsavarva) kialakítottam a formáját. Így tettem a kiflik mellé a tepsire.
Mielőtt betennénk őket sülni az előmelegített sütőbe, hagyjuk pár percig kelni őket, majd egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le a tetejüket.

Foszlós kalács és nutellás kifli
Nutellás kifli

Miután szépen megkeltek, süssük őket 190 fokon 25-30 percig, míg szép, fényes barna színük nem lesz.

Amikor a kiflik megsültek, kivettem őket és a kalácsot pedig hagytam még egy pár percig sülni, míg annak is, szép aranybarna színe nem lett.

Rácsra téve hagyjuk őket teljesen kihűlni.

 Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares