Ez a citromos-szedres sütemény, a puha kelt tésztában sült kellemesen savanykás citromos krém és a szeder édeskés íze, szuper párosítás lett. A család szerint is, mert nagyon finomra sikerült és örültek, hogy ismét valami újdonsággal leptem meg őket.

A hétvégén leszedegettem a kertben lévő szederbokorról az érett szemeket (sok éretlen is van még rajta, de már nem látom esélyét, hogy be tud érni)  és a  vanília pudingos-szilvás süti mintájára készítettem ezeket a finomságokat, de most vanília helyett, citromos ízesítéssel. A citrom és a szeder, nagyon jó párost alkotnak, igazán nagyszerűen sikerült ez a süti is.

Nagyon kellemes ízű, puha tésztájú, a citrom miatt, friss ízvilágú, kevésbé édes sütemény lett a végeredmény.

Citromos-szedres sütemény
Citromos-szedres sütemény

Hozzávalók 10-11 db-hoz:
a tésztához:
2,5 dl langyos tej, ha lehet házi
5 dkg porcukor
40 dkg sima liszt
3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
3 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt.

Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.

Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.

Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Citromos-szedres sütemény
Citromos-szedres sütemény

a töltelékhez: 
150 g szeder
3 db tojássárgája
6 dkg cukor
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
1 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja

A citromos pudingkrém elkészítése:

Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a citrom pudingot.
Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel és a reszelt citrom héjával, majd hozzáfacsarjuk a citrom levét is és a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük. Javaslom, hogy kóstoljuk meg és ízlés szerint tegyük bele a citromot, mert nem egyformán savanyúak.
A szeder szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.

Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekbe egy-egy evőkanálnyi citromos pudingot teszünk és mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben szederrel. Ha nem szeretnénk hőkezelni a szedret, akkor elég csak a végén szépen elhelyezni a süteményeken.

Citromos-szedres sütemény
Citromos-szedres sütemény

a tetejére:
1 db tojássárgája
hígabb baracklekvár

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta szélét lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Mikor elkészültek a sütemények lekenjük őket vékonyan egy kevés, forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares