A palacsinta nálunk mindennapos étel, mivel nagyon szeretjük. Mindig azt teszünk bele, ami épp itthon van. Nagy kedvenc a mákos, a túrós, a vaníliás krémmel töltött vagy ez az almás-diós, amit most meg is mutatok. Ez az íz kombináció teljesen ünnepivé varázsolja az egyszerű palacsintát is.

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
2 db tojás
3 evőkanál barna nádcukor
5 dl tej
4-5 dl szódavíz
1 mokkáskanál só
1 dl olaj
A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tojásokat, az olajat, és először kevés tejjel elkezdjük összekeverni, míg galuskatészta állagúvá válik. Majd apránként adogatva a tejet és a szódavizet folyamatosan kevergetve, sima palacsinta tésztává keverjük. Mikor ezzel készen vagyunk, a tésztát fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük az alma tölteléket.
A töltelékhez:
6 db közepes alma
3 dkg vaj
10 dkg darált dió
5 dkg mazsola
10 dkg barna nádcukor
1 mokkáskanál fahéj
0,5 dl almapálinka

Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és kisebb szeletekre vágjuk. A vajon megpároljuk, közben hozzáadjuk a megmosott mazsolát, cukrot és a pálinkát. Mikor az alma megpárolódott hozzáadjuk a fahéjat és jól összekeverjük.
A tésztát a pihentetés után, pici olajjal kikent palacsinta sütőben egymás után kisütjük.
A karamellhez:
5 evőkanál cukor
4 dkg vaj
1 dl tej
A cukrot megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat és jól egyneművé keverve, hozzáadjuk a tejet és addig forraljuk, míg teljesen sima lesz. Tálaláshoz, kissé felmelegítjük, míg újra folyóssá válik.
A palacsintákra szórunk egy kanálnyi darált diót, ráteszünk egy kanálnyi párolt almát, elsimítjuk és négybe hajtva a tányérra tesszük, megszórjuk egy kevés porcukorral és megcsorgatjuk ízlés szerint a karamellel.
Finom, így együtt! Nem szeretnéd levenni ezt a szóellenőrzést???!!!
Szia Vicuska! Örülök, hogy tetszik! De milyen szóellenőrzésre gondolsz?
Vicuska, levettem:))
Nagyon jól néz ki ez a palacsinta!!!!
Mellissina2, örülök, hogy tetszik, az íze is fincsi volt:)
Nagyon köszönöm 🙂 Pussz