Ez az egyszerű, csokis-mogyorós piskóta, amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy. Kitűnő vendégváró szelet egy csésze kávé, vagy tea mellé.
Ha nem szeretjük a mogyorót, tehetünk bele diót, vagy mandulát, de kipróbálhatjuk sós mogyoróval is, úgy még izgalmasabb az íze. Ha egyáltalán nem szeretjük a magvakat, tegyünk helyettük rumba áztatott, aszalt gyümölcsöket.

Hozzávalók 20×35 cm-es tepsihez:
7 dkg liszt
10 dkg cukor
3 ek kakaópor
6 db tojás
10 dkg puha vaj
1 tk vanília kivonat
1 tk sütőpor
10 dkg étcsokoládé vagy étcsokoládé pasztilla, legalább 50% kakaótartalommal
10 dkg sózatlan földimogyoró
1 csipet só
porcukor
Elkészítés:
Először egy 20×35 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenjük zsiradékkal és kiszórjuk liszttel.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A földimogyorót egy száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg.
Ha táblás csokoládét használunk, akkor vágjuk apró darabokra.
A piskóta tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, majd egy nagyobb tálba tesszük a sárgákat a cukorral, vajjal és a vaníliával habosra keverjük, fehéredésig.

A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá.
Szitáljuk bele a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet, majd keverjük egyenletes krémmé. Óvatosan, egy fakanál segítségével forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Először csak egy kisebb adaggal keverjük teljesen simára, majd a többit is adjuk hozzá úgy, hogy ne törjük össze a habot.
Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, majd szórjuk meg földimogyoróval és darabolt étcsokival.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük készre. Miután betettük a sütőbe, 10 percig ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
Miután megsült, hagyjuk kihűlni, majd szeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.