A család kedvence ez a fonott briós, mert puha és épp olyan foszlós, mint a kalács. Reggelire vagy tízóraira egy forró kakaó vagy kávé mellé isteni.
Fogyaszthatjuk egy kis vajjal megkenve vagy házi lekvárral, mézzel, ki-ki kedvére választhat, hogy mivel eszi. Van, hogy csak úgy, magában is elmajszolom, mert annyira kellemesen vajas ízű és enyhén vaníliás.
Miután a briós tésztát megformázom, kelesztés előtt mindig fagyasztok belőle pár darabot, így legközelebb csak kiveszem, kiolvadás után kelesztem és mehet is a sütőbe.

Hozzávalók 15 db-hoz:
500 g sima liszt
25 g friss élesztő
250 g tej
50 g cukor
50 g (olvasztott, langyos) vaj
5 g só
40 g (2 db) tojássárgája
1 teáskanál vanília kivonat, ha nincs 1 csomag vaníliás cukor
1/2 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
a kenéshez:
1 db egész tojás
a tetejére:
egész mák
darált dió
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez először átszitáljuk a lisztet, az élesztőt kevés tejben feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt, közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.
Ekkor egy tiszta konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk és 30 db egyforma darabra vágjuk és kigömbölyítjük a darabokat.
A kis golyókat egyforma, körülbelül 18-20 cm hosszúságra sodorva, két-két szálat összefonunk a hagyományos briós fonással.

A megformázott briósokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és lekenjük egy felvert tojással.
Mielőtt sütőbe tesszük, meleg helyen 30-35 percig kelesztjük és sütés előtt még egyszer, óvatosan lekenjük tojással és ízlés szerint szórjuk darált dióval és egész mákkal.
Előmelegített sütőbe téve 180-190 fokon 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük.
[…] Ez a legviccesebb része, mindig újra rá kell jönnöm, hogyan is készül. Ha nem sikerülne, itt egy kis segítség, de nem muszáj ennyit szórakozni, egy hosszú hurkát formázva és csigába […]