Fonott briós
A család kedvence ez a fonott briós, mert puha és épp olyan foszlós, mint a kalács. Reggelire vagy tízóraira egy forró kakaó vagy kávé mellé isteni.

Fogyaszthatjuk egy kis vajjal megkenve vagy házi lekvárral, mézzel, ki-ki kedvére választhat, hogy mivel eszi. Van, hogy csak úgy, magában is elmajszolom, mert annyira kellemesen vajas ízű és enyhén vaníliás.

Miután a briós tésztát megformázom, kelesztés előtt mindig fagyasztok belőle pár darabot, így legközelebb csak kiveszem, kiolvadás után kelesztem és mehet is a sütőbe.

Fonott briós
Fonott briós

Hozzávalók 15 db-hoz:
500 g sima liszt
25 g friss élesztő
250 g tej
50 g cukor
50 g (olvasztott, langyos) vaj
5 g só
40 g (2 db) tojássárgája
1 teáskanál vanília kivonat, ha nincs 1 csomag vaníliás cukor
1/2 kezeletlen héjú citrom reszelt héja

a kenéshez:
1 db egész tojás

a tetejére:
egész mák
darált dió

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez először átszitáljuk a lisztet, az élesztőt kevés tejben feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt, közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.

Ekkor egy tiszta konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk és 30 db egyforma darabra vágjuk és kigömbölyítjük a darabokat.

A kis golyókat egyforma, körülbelül 18-20 cm hosszúságra sodorva, két-két szálat összefonunk a hagyományos briós fonással.

Briós fonása /ábra forrása: internet

A megformázott briósokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és lekenjük egy felvert tojással.

Mielőtt sütőbe tesszük, meleg helyen 30-35 percig kelesztjük és sütés előtt még egyszer, óvatosan lekenjük tojással és ízlés szerint szórjuk darált dióval és egész mákkal.

Előmelegített sütőbe téve 180-190 fokon 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Follow Me!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás