Ez az isteni finom fűszeres, sült csirkecomb kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal recept már nagyon régóta fent van a gépemen, de valalmiért nem került fel az oldalra.
Pedig még annak idején az egyik receptes magazinban is megjelent. Sőt a mindmegette.hu-ra is felkerült, csak valalmiért ide nem. Ezért, éppen itt az ideje, hogy itt is megjelenjen.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirkecomb
3 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 csapott teáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál fűszerpaprika, lehet csípős
1 dl olaj
a gombamártáshoz:
50 dkg barna csiperkegomba
3 szál újhagyma
2-3 ág friss kakukkfű
2 dl tejszín
0,5 dl száraz fehérbor
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
ízlés szerint só, őrölt feketebors
a burgonyafánkhoz:
20 dkg burgonya
25 dkg liszt
10 dkg sajt
1 tojássárgája
teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg zsír
0,5 dl tej
1 dkg élesztő
olaj vagy zsír a sütéshez
Elkészítés:
A húshoz a fűszereket elkeverjük az olajjal és alaposan bedörzsöljük a megtisztított csirkecombokat.
Sütéshez egy kevés zsírral kikenjük a tepsit, betesszük a combokat és először fóliával letakarva, párolva-sütjük, majd mikor a hús már megpuhult, a fóliát levéve, szép pirosra sütjük őket.
A mártáshoz a gombát alaposan megtisztítjuk, felszeleteljük.
Az újhagymát megmossuk, felszeleteljük, és vajon és olaj keverékén megdinszteljük. Hozzáadjuk a szeletelt gombát és megpirítjuk. Mikor a gomba megpirult, rászórunk egy kanál lisztet és néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk az aprított kakukkfüvet, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforraljuk.

A sajtos burgonyafánkhoz:
A burgonyát sós vízben, héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük. Hozzászitáljuk a lisztet. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük. A tésztát, miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval elkezdjük kiszaggatni úgy, hogy félköröket szaggatunk a rúdból és minden levágott félkör után, a rúd két szélén maradó nyúlványt keresztbe visszahajtjuk. Ezzel zárjuk le a következő fánkot.
Az így kiszaggatott sajtos fánkokat pár percig pihentetjük, majd forró zsiradékban pár perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a sült csirkecombok és a gombamártás mellé.