Pár hete készítettem néhány üveg gyömbér lekvárt egy kevés citrommal, ami annyira ízlik, hogy azóta nem bírom megállni, hogy ne csempésszem bele egy-két sütibe 🙂 Ez a csokitorta is kapott belőle és hogy tetézzem, még egy kis marcipánnal is megfejeltem a gyömbér-csoki párost.
Ez a torta nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, nem igényel semmilyen különleges eljárást. Olyan igazi, keverem-kavarom és láss csodát már kész is van! A tésztája nagyon kellemesen puha és szaftos, a marcipán pedig apró meglepetésként fel-fel bukkan benne.

Hozzávalók 27 cm-es tortaformához:
10 dkg étcsokoládé (legalább 50% kakaótartalmú)
5 dkg vaj
13 dkg liszt
4 db tojás
10 dkg cukor
5 dkg marcipán massza
3 evőkanál gyömbérlekvár
10 g sütőpor
1 csipet só
a tálaláshoz:
tejszínhab
gyömbér lekvár
mentalevél
Elkészítés:
Először egy 27 cm-es formát kivajazunk és kiszórjuk liszttel.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A vajat a csokoládéval gőz fölött (vagy mikróban) felolvasztjuk és egynemű masszává keverjük a cukorral és a sóval együtt.
Alaposan, habverővel egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat.
Hozzákeverjük a masszához a gyömbér lekvárt és a sütőporral elkevert lisztet, végül pedig, beleforgatjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánt.
Majd a masszát belesimítjuk az előre előkészített formába és az előmelegített sütőben 180 fokon, 18-20 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, tálaljuk egy kevés gyömbérlekvárral és tejszínhabbal.

A gyömbér lekvárhoz:
70 dkg gyömbért meghámozva és apróra vágva feltettem főni 40 dkg cukorral és két, egész kezeletlen héjú citrommal, amit szintén kisebb darabokra vágtam.
Lassan összefőztem az egészet, majd botmixerrel pürésítettem és csírátlanított üvegekbe zártam, dunsztoltam.
A végeredmény pedig, egy isteni finom, fűszeres, pikáns, édes-csípős lekvár lett, ami tökéletesen ízesíti ezt a tortát a marcipán és a csoki mellett.
