Mandulás-őszibarackos mousse torta

Mandulás-őszibarackos mousse torta

Ez a mandulás-őszibarackos mousse torta egy hirtelen jött ötlet eredménye lett. Sokszor készítek különféle süteményeket, tortákat olyan apropóból, hogy  csak úgy alkossak valamit, ami épp eszembe jut. De van olyan is, amikor azért készítek valamit, hogy felhasználjam azokat az alapanyagokat, amikkel amúgy nem igen tudok mit kezdeni. Mint például ennél a tortánál a félresikerült őszibarack vásárlásom volt az ok, amiért létrejött, mivel olyan barackot vettem ami kőkemény volt és hiába vártam egy-két napot vele, hogy megpuhuljon, semmit nem akart csinálni, így ez lett belőle.

Mandulás-őszibarackos mousse torta
Mandulás-őszibarackos mousse torta

Hozzávalók 22 cm-es tortához:
a gyümölcs előkészítéséhez (ha nem konzervből készítjük):
5-6 szem nagyobb, kemény őszibarack
100 g kristálycukor
1 citrom leve
víz

a brownie alaphoz:
60 g sima liszt
15 g keserű kakaópor (20-22%)
120 g cukor
80 g étcsokoládé (min. 50%)
80 g vaj
2 db tojás
2 g só

Elkészítés:

Ha friss gyümölcsöt használunk, érdemes azt előző nap előkészíteni. Ehhez az őszibarackokat egészben forrázzuk le, húzzuk le a héjukat, felezzük és magozzuk ki őket. Tegyük egy főzőedénybe, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi, adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét, majd főzzük néhány perc alatt puhára. Miután kihűlt tegyük másnapig a hűtőbe.

A tésztához először egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, kenjük ki egy kevés vajjal és szórjuk ki liszttel (a felesleges lisztet kiütjük a formából)

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A vajat a csokoládéval gőz fölött felolvasztjuk, és egynemű anyaggá keverjük, majd hagyjuk hűlni.
A tojásokat a cukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, hozzákeverjük a langyos csokoládés vajat. Végül hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet, majd a keveréket belesimítjuk az előre előkészített formába.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 15-20 perc alatt perc alatt megsütjük.
Miután megsült óvatosan vegyük ki a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

a barackos réteghez:
150 g őszibarack püré
100 g őszibarack apróra vágva
50 g méz
50 g kristálycukor
40 g tojássárgája (2db)
8 g zselatin por
50 ml barack főzőlé
200 ml habtejszín (30%)

A barackos réteghez egy nyeles forralóban a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral. A zselatint oldjuk fel a langyos folyadékban, keverjük el a tojássárgájával és óvatosan forraljuk fel, folytonos keverés közben.

Ezután keverjük hozzá a gyümölcs pürét, a mézet és a barack darabokat. Miután meggyőződtünk róla, hogy a keverék kihűlt, verjük habbá a tejszínt és forgassuk egyenletesen az alapba.
A kihűlt csokis alapot tegyük vissza a megtisztított tortaformába és öntsük rá a krémet, majd tegyük be a fagyasztóba dermedni.

Mandulás-őszibarackos mousse torta
Mandulás-őszibarackos mousse torta

a mandulás réteghez:
150 g finomra őrölt, héj nélküli mandula (enyhén pirítva)
100 g kristálycukor
40 g tojássárgája (2db)
150 ml tej
150 ml habtejszín (30%)
6 g zselatin por
2 g só

A mandulás réteghez száraz serpenyőben, enyhén pirítsuk meg a finomra őrölt mandulát. Amint megérezzük az illatát már elég is a pirítás, nehogy megégjen és ne szineződjön el!
A két tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, szintén egy nyeles forralóban. A tejből vegyünk ki 50 ml-t langyosítsuk meg és keverjük el benne csomómentesre a zselatint, adjuk hozzá a tojásos keverékhez a többi tejjel és a mandulával együtt, majd az egészet főzzük össze míg felforr, majd hidegvízbe állítva hűtsük le, néhányszor átkeverve. Miután ez az alapunk is kihűlt, verjük habbá a tejszínt és forgassuk bele óvatosan.

 

a mandula grillázshoz:
30 g durvára tört mandula
50 g cukor karamellizálva

A mandula grillázshoz száraz serpenyőben pirítsuk meg enyhén, a durvára tört mandulát.

Egy másik edényben karamellizáljuk meg a cukrot és keverjük össze a pirított mandulával. Kenjük ki egy olajjal, vékonyan megkent vágódeszkára, vagy fém tálcára.
Miután kihűlt, mozsárban, vagy késes aprítóba téve daráljuk morzsalékosra. Tegyünk félre belőle a díszítéshez egy-két evőkanálnyit, a többit pedig keverjük bele a kihűlt mandula krémbe és öntsük rá a barackos rétegre. Majd tegyük vissza a fagyasztóba dermedni.

a tetején lévő barack zseléhez:
200 g őszibarack püré
fél citrom leve
30 g kristálycukor
50 ml barack főzőlé
6 g zselatin por

A torta tetejére, a barack zseléhez a barackpürét forraljuk össze a cukorral, citromlével és az előzőleg langyos folyadékban elkevert zselatinnal.
Amint felforr, rögtön állítsuk hidegvízbe az edényt és kevergetve hűtsük le. Miután lehűlt, öntsük rá a torta tetejére és tegyük vissza dermedni.
Miután a torta tetején levő gyümölcszselé is megdermedt, tegyük át a tortát a sima hűtőbe egy éjszakára.

a karamelldíszhez:
100 g cukor karamellizálva

A torta díszítéséhez a karamellizált cukorból készítsünk díszítést.

Mandulás-őszibarackos mousse torta
Mandulás-őszibarackos mousse torta

a mandulás habcsókhoz:
100 g kristálycukor
50 g tojásfehérje
3-4 csepp citromlé
20 g finomra őrölt mandula

A mandulás habcsók elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 130 fokra. A tojásfehérjét verjük habbá a cukorral, és a citromlével, míg fényes nem lesz, és ha kiemeljük a habverőt belőle csúcsot hagy. Ekkor keverjük hozzá nagyon óvatosan a finomra őrölt mandulát és csillagcsöves habzsákba téve nyomjunk különféle habcsókformát a sütőpapírral bélelt tepsire és tegyük be az előmelegített sütőbe, aminek a hőfokát 5 perc elteltével vegyük le 70 fokra, így süssük/szárítsuk a habcsókokat.

Végezetül a tortát díszítsük fel a karamell dísszel, habcsókokkal és a mandula grillázzsal.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares