Mandulás sütemény

Egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető, finom mandulás süteményt készítettem őrölt mandulából, hozzá pedig egy mártást mazsolából és egy 2008-as Tokaji Késői Szüretelésű Katinkából.

Ez a mandulás sütemény tökéletes egy finom csésze kávé vagy tea mellé, egy délutáni beszélgetéshez.

Mandulás sütemény

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
15 dkg őrölt mandula
15 dkg barna nádcukor
5 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg puha vaj
1/2 cs sütőpor
4 db tojás
1 teáskanál keserű mandula kivonat
0,5 dl Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008
1 csipet só

Elkészítés:

A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, majd egy kevés liszttel kiszórjuk.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vajjal, a mandula kivonattal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a finomra őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. hozzákeverjük a bort, a  tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk.

A masszát beleöntjük a kivajazott tortaformába és az előmelegített sütőben 5 percig 190 fokon, majd 25 percig 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A mártáshoz:

5 dkg mazsola
1 púpozott teáskanál liszt
3 dkg vaj
3 dkg barna nádcukor
3,5 dl Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008
1 dl víz

A mártáshoz először a vajon világosra pirítjuk a lisztet. Mikor kész, felöntjük a borral és a vízzel, majd hozzáadjuk a leöblített mazsolát és a cukrot.Az egészet lassú tűzön forraljuk, amíg a mazsola megfő és a mártás kellően besűrűsödik.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares