Ez a mentás-körtés kalácsfelfújt, az a tipikus desszert, ami annyira egyszerű, ha még a konyhába bemenni sincs kedvünk, akkor is elkészítünk, mert annyira gyors és egyszerű. Ráadásul, egy mennyei finomság a végeredmény amit kapunk.
Az a legjobb benne, hogy bármilyen friss gyümölccsel elkészíthetjük, de ha csak befőttünk van, az is szuper hozzá. A kalácsot is helyettesíthetjük toast kenyérrel, zsemlével, kiflivel stb. Nagyon szeretek ilyeneket készíteni, mert a a variációk sora végtelen, a család pedig imádja őket. Akármilyen gyümölcsünk van itthon, a hozzá passzoló fűszerezéssel, tökéletes desszeterteket tudunk alkotni. Ilyeneket mint például ez a Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Hozzávalók:
6 szelet szikkadt kalács
3 db érett körte (Clapp)
8 dkg cukor
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
3 dl tej
3 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
egész kezeletlen citrom reszelt héja
1 evőkanál porcukor
3-4 ág friss menta
Elkészítés:
A kalács szeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk.
Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalács szeleteket átlósan kettévágjuk és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé és egymást fedik a szeletek. A lágy vajat rácsipkedjük a kalács szeletekre.

A körtéket megmossuk, negyedeljük, a magházukat eltávolítjuk és fél centi vastag szeletekre vágjuk. A kalács szeletek közé elosztjuk, hogy mindenhová jusson. A leöblített lecsepegtetett menta ágakról leszedjük a leveleket, azokat is hozzáadjuk.
A tojások sárgáját és a két egész tojást gépi habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát és a lereszelt citrom héját.
A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre. Végül az egészet megszórjuk porcukorral.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon.
Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.
Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.