Omlós kacsasült portóis meggyzselével

A kacsahús úgy a legfinomabb, ha előző nap bepácoljuk és másnap lassú tűzön, bő zsiradékban omlós, illatos sültet készítünk belőle.

A savanykás meggy az édeskés portóval fenségessé teszi az omlós kacsahúst. Én kifejezetten szeretem az erőteljes, fűszeresebb hús és a finoman édeskés-savanykás gyümölcsös párosítást.

Omlós kacsasült portóis meggyzselével
Omlós kacsasült portóis meggyzselével
Hozzávalók 4 személyre:
4 db pecsenye kacsacomb
1 evőkanál sárgabaracklekvár
6 gerezd fokhagyma
25 dkg rizs
15 dkg magozott meggy
2 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 dl Portói
mokkáskanál, durvára darált színes bors keverék
1 db babérlevél
3 ágacska friss rozmaring
1 kiskanál durva szemcséjű só
kiskanál őrölt kömény
1 dl olaj
3 db zselatinlap
1 csipetnyi szerecsendió

1,5 kg kacsaháj, vagy kacsazsír

Elkészítés:

A combokat, előző nap miután jól megtisztítottuk, beírdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal. Mindent beleteszünk egy nagyobb, jól zárható dobozba.
A vöröshagymát megtisztítva gerezdekre vágjuk, a fokhagyma gerezdeket összetörjük, vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, egy evőkanál baracklekvárt, egy kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig.

Másnap kiolvasztjuk a kacsahájat egy magasabb falú edényben, a combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagyma darabkákat és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket és lassú tűzön puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen.

A meggyzseléhez a meggyet egy mártásos edényben a portóival felfőzzük, ízesítjük egy csipetnyi szerecsendióval. A zselatin lapokat a szokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk.
Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni.

A rizst hagyományos módon sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt lecsepegtetjük és 2 dkg vajjal elkeverjük.

Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

3 hozzászólás

  1. Nagyon ott van! Trükkös a tálalásod is. 🙂

  2. Hú, nagyon pazar látvány:) Isteni finom lehet, nagyon tetszik az a meggyzselés torony:)

  3. Köszi Lányok örülök, hogy tetszik:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares