Sült libacomb, portóiban párolt, datolyás körtével

Hoztam még egy libás ételt Márton napra. Íme, még egy ötlet azoknak, akik még nem döntötték el, milyen libából készült fogást készítsenek a mai napon. A libasült omlós, kissé zsírosabb, vörös húsa, remek párost alkot ezzel a fűszeres, édeskés, gyümölcsös körettel. A portói pedig tökéletesen belesimul ebbe az ízharmóniába. Ajánlom azoknak, akik szeretik a hús-gyümölcs párosítást, érdemes kipróbálni! A libacombokat, ugyan úgy készítem, mint az előző receptben leírtakban szerepel. Bő zsírban abálva/konfitálva.

Sült libacomb, portóiban párolt datolyás körtével

Hozzávalók 2 személyre:
2 db hízott libacomb
3 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
1/2 kg liba háj
só, bors

A gyümölcsös körethez:

3 db érett vilmoskörte
10 szem datolya
4 dkg vaj
1 dl portói
1 ág friss rozmaring
3-4 szem egész szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
A combokat előző este átöblítjük, ha találunk rajta toll, tok maradványokat eltávolítjuk, majd szárazra törölgetjük.
A fokhagymát lereszeljük, összenyomjuk és bekenjük vele a combokat, megsózzuk és frissen őrölt borssal meghintjük. Egy nagyobb, jól zárható dobozba tesszük őket, közéjük tesszük a leöblített rozmaring ágakat.
Másnap a libahájat kiolvasztjuk, kisütjük, beletesszük egy tepsibe, vagy tűzálló tálba, belehelyezzük a combokat, úgy, hogy teljesen ellepje őket a zsír. Majd 140 fokra előmelegített sütőben 2,5 – 3 órán keresztül pároljuk, sütjük. Miután a combok megsültek, serpenyőben pirosra sütjük őket.

A gyümölcsös körethez:
A datolya szemeket félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk és egy kis edényben, portóiba áztatjuk.
A körtéket megmossuk, negyedelve eltávolítjuk a magházukat, majd hosszában kettévágjuk a negyedeket.
Serpenyőbe tesszük a vaj felét és rátesszük a körtéket a rozmaring ággal, szegfűszeggel, meglocsoljuk egy kevés portóival és kevés vizet öntünk alá.
Fedő alatt pár perc alatt megpároljuk. Arra vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg nagyon. Hozzáadjuk a datolyát a maradék portóival és magasabb hőfokon átforgatjuk párszor a vaj másik felével. A vajtól, selymes mártás öleli körül a gyümölcsöt.
Az elkészült gyümölcsös köretet a sült libacomb mellé tálaljuk.

 

 




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás