Ha már ilyen tökéletesre sikerült az eperlekvár, amit a Panasonic SD-ZB2512 automata kenyérsütő gépével főztem, nem hagyhattam ki ezt a süteményt, ami olyan egyszerű, hogy az elkészítésénél csak a recept leírása lehet hosszabb.

Az eperlekvár mellé, tettem egy kis házi vanília pudingot, amivel elképesztően finom lett a süti. Annyira ízlett a családnak, hogy utána még kétszer kértek ismétlést belőle. 🙂

Ezt az epres-vaníliás rácsos vendégváró sütiként is süthetjük, de akkor érdemesebb apróbbakat készíteni. Ha kisebbeket szeretnénk sütni, akkor kevesebb sütési idő is elég. Természetesen ízlésünk szerint variálhatjuk a tölteléket is.

Epres-vaníliás rácsos

Hozzávalók 10 db-hoz:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (270 g)
6-8 dkg sűrűbb eperlekvár
2 tojássárgája + 1 egész tojás a lekenéshez
5 dkg cukor
1 púpozott evőkanál kukorica keményítő
1 tk vanília kivonat
1,5 dl tej
porcukor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A töltelékhez készítünk egy vanília pudingot, amihez a tojássárgákat habosra keverjük fehéredésig a cukorral, keményítővel és a vaníliával, majd a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük és felfőzzük. Ha úgy könnyebb, készítsük gőz fölött. Ne ijedjünk meg ha hirtelen összerántja a hő az egészet, vegyük le a tűzről és habverővel addig keverjük míg simává, egyneművé nem válik.
Én úgy szoktam kihűteni, hogy gyorsan tudjak vele tovább dolgozni, hogy beleállítom egy nagyobb tálba, amit félig töltök hideg vízzel és jó néhányszor átkeverem habverővel.

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületre terítjük, én ilyenkor egy kicsit szoktam rajta nyújtani a sodrófával.

Középen, hosszában ketté, majd 5 egyenlő részre vágjuk, így kapunk 10 téglalapot.
A téglalapok egyik felére 4db kb 1,5-2cm-es vágást ejtünk.

Mindegyik lapra egy-egy kiskanálnyi vaníliapudingot, mellé pedig eperlekvárt helyezünk. A lapok széleit lekenjük egy felvert tojással, ezzel ragasztjuk őket egymáshoz és, hogy a töltelék ne másszon ki sülés közben, egy villával nyomkodjuk le a tészta széleit.

Epres-vaníliás rácsos

Miután a tésztalapokat megtöltöttük és lezártuk, helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a tetejüket tojással és szórjuk meg őket porcukorral. Ettől nagyon vékony, finom karamellizált cukorréteg sül a süteményekre, amitől még finomabbak lesznek. De ez csak akkor működik, ha olyan a sütőnk, hogy felülről rá tudunk grillezni.

Tegyük be sülni az előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Én elektromos sütőben, 190 fokon alsó-felső sütéssel kb. 15 percig sütöm.

Epres-vaníliás rácsos

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares