Könnyű, diós-szilvás sütemény

Ezt a könnyű, diós-szilvás süteményt egy igencsak hirtelen jött ötlet szülte. Meg akartam lepni az én drágáimat egy kis finomsággal és mivel, a hűtőben volt még egy maréknyi dió, amit ide-oda pakolásztam már egy ideje, nem volt kérdés, hogy diós lesz a süti. A dióhoz hozzácsaptam pár szem szilvát és rájöttem, hogy ezek ketten, milyen jók lesznek együtt a sütiben. Mivel a tojásfehérjék is örökké gyűlnek a hűtőben, így kapóra jött, hogy felhasználjak belőlük egy keveset. De nem akartam semmi olyat, ami sokáig tart és nagyon munkás, mert annyira azért, nem akartam belemélyedni a dologba.

Arra gondoltam, hogy készítek egy nagyon egyszerű, vajas piskótát és csak úgy rápakolom a szilvát, majd az egészet megszórom egy kis cukrozott darált dióval, be a sütőbe és már csak várni kell a végeredményt.

Így is lett, a süti hamar elkészült, a család pedig nagyon örült, hogy megleptem őket. Nem kellett sokáig kínálgatni, mivel már, ahogy sülés közben érezték a finom illatokat, alig várták, hogy elkészüljön. A tészta olyan lett mint a hab, a szilvától szaftos, a tetején a dió, pedig isteni finoman megsült a cukorral, olyan lett, mint az aranygaluskát körbeölelő bevonat.

Könnyű, diós-szilvás sütemény
Könnyű, diós-szilvás sütemény

Hozzávalók 28 cm-es formához:
18 dkg liszt
4 db közepes méretű (M) tojás + 3 fehérje
15 dkg cukor
5 dkg dió
2 evőkanál porcukor
10 dkg szilva
10 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só

Elkészítés:

A szilvaszemeket megmossuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk és elkeverjük a fahéjjal.
A diót megdaráljuk és kevés porcukorral összekeverjük.

Egy nagyobb tálban, gépi habverővel, a vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliával, majd egyesével hozzáadva a tojásokat, mindegyiket alaposan eldolgozzuk a masszában. Mikor a massza készen van, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és jól összekeverjük.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzádolgozzuk a tésztamasszához.

 

Könnyű, diós-szilvás sütemény
Könnyű, diós-szilvás sütemény

A tésztát belesimítjuk egy nagyobb pitesütőbe, vagy kapcsos tortaformába, amit előzőleg kivajazunk és liszttel kiszórunk.

A tészta tetején elosztjuk a fahéjas szilvadarabokat, majd alaposan megszórjuk a cukrozott darált dióval.

Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül, 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Akkor jó, mikor a tetején levő cukros dió szinte rá karamellizálódik.

Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni és egy kevés tejszínhabbal, vanília sodóval tálaljuk.

 

Könnyű, diós-szilvás sütemény
Könnyű, diós-szilvás sütemény

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares