Szinte elképzelhetetlen az ünnep a diós és mákos bejgli nélkül, de van egy másik nagy kedvenc is, az pedig a mákos guba, házi vaníliasodóval, amit gyakran, ilyen formában készítek, mert még gazdagabb, ízekkel teli lesz. A házi vaníliasodótól pedig krémes és szaftos.

Hozzávalók egy 25x35x6cm-es tepsihez:
12 db szikkadt kifli
3 db tojás + 3 tojásfehérje
1,2 l tej
5 dkg vaj
20 dkg darált mák
5 + 10 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat
5 dkg mazsola
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 evőkanál kandírozott narancshéj
A vaníliasodóhoz:
3 db tojássárgája
5 dkg cukor
1 evőkanál sima liszt, vagy kukoricakeményítő
5-6 dl tej
1,5 teáskanál vanília kivonat, vagy 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A kifliket felkarikázva megpirítjuk.
A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk, a tojások sárgáját 5 dkg cukorral habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, ekkor le is vesszük a tűzről, már nem főzzük tovább.
Beletesszük a citrom és narancshéjat és a mazsolát.
A forró, vaníliás tejjel egyenletesen meglocsoljuk a pirított kiflikarikákat és bőven megszórjuk a darált, cukros mákkal és jól összeforgatjuk. Beletesszük a vajjal kikent, lisztezett tepsibe és elegyengetjük. A tetejére a tojások fehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verve elsimítjuk a tetején.
Előmelegített sütőben 190 fokon, körülbelül 25-30 perc alatt, készre sütjük, míg szép aranybarnára pirul a tojáshab a tetején.
A vaníliasodóhoz a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, keményítővel fehéredésig keverjük, majd felöntve a tejjel felfőzzük, míg besűrűsödik. Arra vigyázva, nehogy túlfőzzük.
Miután a mákos guba kellően összesült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára vágva a vaníliasodóval tálaljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Nagyon kellemes készülődést kívánok!