Meggyes-kakaós piskótarolád

Ezt az egyszerűen és gyorsan elkészíthető meggyes-kakaós piskótaroládot azért sütöttem, mert ahogy körülnéztem az itthon megtalálható alapanyagok közül, ez rajzolódott ki lelki szemeim előtt.

Igazából, nem volt semmilyen más előzménye, csak arra gondoltam, hogy a hűtőben levő pár napja felbontott meggybefőttet el kellene használnom. Emiatt jött az ötlet ehhez a desszerthez.

Meggyes-kakaós piskótarolád
Meggyes-kakaós piskótarolád

Hozzávalók a piskótához:

6 db tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál simaliszt
1 evőkanál kakaópor
1 késhegynyi sütőpor

a töltelékhez:
15 dkg magozott meggy (befőtt)
3 db tojássárgája
3 evőkanál cukor
1 evőkanál simaliszt
1,5 dl meggylé (befőtt)
0,5 dl konyak
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 dkg vaj

a tetejére:
magas kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tepsit kivajazunk és kiszórunk liszttel, vagy kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral fehéredésig, habosra keverjük, majd kanalanként eldolgozzuk benne a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. A habbá vert tojásfehérje egyharmadát jól elkeverjük a masszával, majd a maradékot is óvatosan hozzáforgatjuk, de vigyázva, hogy ne törjük össze. Miután a masszát összedolgoztuk, belesimítjuk az előkészített tepsibe és betesszük sülni. Először 5 percig 190 fokon sütjük, majd még 10 percig 180 fokon.

Meggyes-kakaós piskótarolád
Meggyes-kakaós piskótarolád

Miután a piskóta megsült, egy kevés kristálycukorral meghintett nedves konyharuhával rögtön feltekerjük és így hagyjuk langyosra hűlni. A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk és egy kis mártásfőző edényben habosra kevejük a cukorral és a kanál liszttel. Simára keverjük a meggylével és lassú tűzön folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük, hozzáadjuk a konyakot és a végén beledobjuk a vajat és simára keverjük vele és egy kevés fahéjjal ízesítjük, majd levéve a tűzről hagyjuk langyosra hűlni. Míg a krém meghűl, addig a meggyszemeket ellenőrizzük át, hogy ne maradjon bennük mag vagy magdarab. A piskótát kitekerjük és elosztjuk rajta a krémet és a meggyszemeket, majd óvatosan, lazán feltekerjük, úgy, hogy a krémet ne préseljük ki belőle. A tetjére reszeljünk étcsokoládét. Tegyük egy kis időre a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek. A képeken látszik, hogy nálunk ez az utolsó mozzanat kimaradt, mert mindenki rögtön akarta kóstolni, így a hűtésre már nem jutott idő 🙂 Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares