Pácolt oldalas, chilis-gyömbéres tésztával

Ez a nagyszerű, fűszeres, pácolt, sült oldalas a thai chili szószos, gyömbéres tésztával a párom specialitása. Annyira csípős, hogy a könnyünk csorog tőle, de imádjuk a gyerekkel együtt. Úgy esszük, hogy közben azon nevetünk, hogy ki szenved jobban, hogy mennyire elzsibbad a szánk az ételtől. De egyszerűen imádjuk. Pedig ritkán eszünk csípőset, de ezt rendszeresen kérjük a páromtól, hogy készítse el nekünk.

Az oldalas annyira finom omlós és egyben, tele van ízzel, a csípős tészta pedig a vele sült káposztával, tökéletes kiegészítője a húsnak. Úgy a legfinomabb, ha káposztasalátából készítjük, legalábbis, párom először úgy készítette, mert nem volt itthon épp nyers káposzta, viszont a hűtőben volt egy nagyon finoman összeérett káposztasaláta. Annak ajánlom ezt az ételt, aki kifejezetten kedveli az ázsiai ízvilágot, habár ez nem egy tradicionális fogás, de érdemes kipróbálni.

Pácolt oldalas chilis-gyömbéres tésztával
Pácolt oldalas chilis-gyömbéres tésztával

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg oldalas
1 csomag spagetti tészta
kisebb darab gyömbér
1/4 fej fehér káposzta (de isteni finom, ha káposztasalátából készítjük)
4 gerezd fokhagyma
thai édes-csípős chili szósz
világos szójaszósz
napraforgó olaj
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 fej vöröshagyma
só, bors

Elkészítés:

Előző este az oldalast feldaraboljuk “egycsontos” darabokra és bepácoljuk az alábbi páccal.

Megtisztítunk és lereszelünk 3 duci gerezd fokhagymát egy tálkába, ehhez adunk 1 evőkanál édes chili szószt, 3 evőkanálnyi napraforgó olajat, sót, borsot, őrölt köményt. Jól elkeverjük a pácot és bekenjük vele a húsokat, egy fej vöröshagymát is megtisztítva, vastagabb szeletekre vágunk és a hús mellé szórjuk, majd az egészet egy jól záródó edénybe téve másnapig a hűtőben pihentetjük, hogy jól átjárja a húsdarabokat a fűszer.

Másnap wokba, vagy egy nagyobb serpenyőbe téve, megpirítjuk az oldalasdarabokat a hagymával együtt, majd egy kevés vizet aláöntve pároljuk sütjük, míg omlósan puha nem lesz.

Ha a hús megsült, kivesszük a serpenyőből, lefedve melegen tartjuk.

A káposztát vékonyan felszeleteljük a hámozott gyömbérdarabbal együtt, majd beletesszük a wokba/serpenyőbe, amiben az oldalast készítettük. Hozzáadunk körülbelül 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál édes chili szószt és egy gerezd fokhagymát vékonyan felszeletelve.

Mikor a káposzta félig megpuhult, hozzáadjuk a csomag spagettit és kevés vizet aláöntve, fedő alatt megfőzzük, közben gyakran megkeverjük és pótoljuk a vizet, ha szükséges.

Addig kell így főzni, míg a káposzta is és a tészta is megfő, de mire ez bekövetkezik, addigra elfő alóla teljesen a felesleges folyadék.

Miután elkészült a tészta visszatesszük rá az oldalasdarabokat és fedő alatt, hagyjuk tálalásig.

Tipp: a sóval óvatosan bánjunk, mert a szójaszósz elég sós

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares