Ez a sós, piskótarolád majonézes salátával töltve egyszerűen elkészíthető, nagyon mutatós vendégváró fogás lehet, de fogyaszthatjuk sültek köreteként is, vagy akár reggelire, uzsonnára.
Úgy az igazi, ha a majonézt mi magunk készítjük, ami nem tart tovább 5 percnél.
Piskótarolád majonézes salátával töltve
Hozzávalók 4 személyre:
A piskótához:
3 db kisebb tojás
1 púpozott evőkanál liszt
só
frissen őrölt feketebors
1db 20×30 cm-es tepsi
A házi majonézhez:
1 db friss tojássárgája
1 dl napraforgó olaj
teáskanál friss citromlé
teáskanál jó minőségű mustár
nagyobb csipet só
1 mokkáskanál porcukor
kevés frissen őrölt bors
A töltelékhez:
3 db főtt tojás
10 dkg sonka
10 dkg sajt
2 db kápia paprika
1 szál újhagyma
10 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál házi majonéz, (ha nincs, bolti)
1 csokor friss metélőhagyma
só
frissen örölt feketebors
4 nagyobb saláta levél
Elkészítés:
A piskótához: 3 egész tojást felütök egy magasabb falu tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán szinte fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet, úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, még melegen, a sütőpapír segítségével feltekerem, a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.
A házi majonézhez: 1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot, és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat, mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom míg az egészet fel nem veszi. A végén pedig hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést egyénileg lehet változtatni ízlés szerint. Ha friss aprított zöldfűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.
A töltelékhez: 3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát, lereszelve. Egy másik tálban, (lehet abban is amiben a majonézt készítettük), összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, tejfölt, 1 evőkanál mustárt, sót és borsot, majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra és jól elkeverem. Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát és a maradék vajjal megkenem a tetejét és az oldalát és erre rászórom a maradék sajtot lereszelve, majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.
Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket és erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem és egy-két órát hagyom összeérni az ízeket.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.