Mandulás-őszibarackos rétes

Ez a mandulás-őszibarackos rétes elképesztően finomra sikeredett, a család teljesen odáig volt érte. Ez talán a friss és kifejezetten ízletes őszibaracknak volt köszönhető.

Mandulás-őszibarackos rétes
Mandulás-őszibarackos rétes

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 evőkanál langyos zsír (lehet púpos evőkanálnyi)
1 db tojás
2 dl melegvíz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
2 tojássárgája a kenéshez

A tészta elkészítése:

A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágjuk, (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.

A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.  Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

Mandulás-őszibarackos házi rétes
Mandulás-őszibarackos házi rétes

a töltelék hozzávalói – 1 rúdhoz elegendő:
50 dkg fehér húsú őszibarack
10 dkg finomra őrölt mandula
4 evőkanál nádcukor
1 evőkanál búzadara
2 cl mandulalikőr, vagy 1 teáskanál mandula kivonat

Az őszibarackot kimagozzuk, meg lehet hámozni, de én csak alaposan megmostam. Negyedekre vágjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a mandulalikőrt és az őrölt mandulát. Az egészet jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, míg a tésztát kihúzzuk.

Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt, pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares