A Márton napi, sült libacombok (itt és itt olvasható), maradéka ez az isteni, fűszeres libazsír, amit eltettem és úgy őrizgetem, mintha valami kincs lenne. Nem lehet csak úgy, akármire elhasználni! Meg kell adni a módját, hogy még ízlelgesse az ember. Érezze, hogy ebben a zsírban sültek tökéletesre azok a csodás, fűszeres, omlós libacombok. Ebből készült ez a finom burgonyás pogácsa.
Azt gondolom, hogy az egyik legjobb dolog, ami készülhet vele, illetve belőle az a burgonyás pogácsa. Ezekben a kis, puha pogikban tovább él az íz, a fűszerek aromája és jólesik elmajszolni őket egy jó meleg, tartalmas, csülkös bableveshez, amihez készültek.

Hozzávalók:
40 dkg simaliszt (nálam fehér tönkölyliszt)
35 dkg főtt, hámozott burgonya
10 dkg libazsír
2 db tojássárgája + 1 a tetejére
1 csomag szárított élesztő
0,5 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
2 csapott teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 evőkanálnyi egész kömény a tetejére
Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd miután kissé meghűlt meghámozzuk és burgonyanyomóval, vagy villával összetörjük.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, a burgonyát, cukrot, a zsírt és a tojások sárgáját, végül az élesztőt és a langyos tejet. Az egészet jól összedolgozzuk, hogy összeálljon a tészta.
Ha friss élesztőt használunk, a meglangyosított tejben futtassuk fel egy pici cukorral és úgy dolgozzuk bele a tésztába.
A tésztát jól kidolgozzuk, hogy fényes, hólyagos legyen. Ha nagyon tapad, adhatunk hozzá pici lisztet.
Ha ezzel kész vagyunk, lisztezett deszkára tesszük és vékonyra nyújtjuk, a két oldalát behajtjuk egymásra, középre és alulról felhajtjuk három lépésben.
Az így meghajtott tésztát 15-20 percig a hűtőben tálba téve, letakarva pihentetjük, majd újból elővéve kinyújtjuk és újra meghajtogatjuk. Arra figyeljünk, hogy mindig ugyan abban a sorrendben hajtogassuk. Majd ezt a folyamatot 15-20 perc elteltével ismételjük.

Miután háromszor hajtottuk és pihentettük, negyedszerre már 1,5 centi magasra nyújtjuk és késsel berácsozzuk a tetejét, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A tetejüket lekenjük tojássárgájával és megszórjuk egész köménnyel. Bármilyen más magot is tehetünk rá, egész mákot, lenmagot, tökmagot, szezám magot. Esetleg, nagy szemű sót is szórhatunk rá.
Előmelegítjük a sütőt, közben a tepsin sorakozó pogácsákat hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt betesszük őket sülni.
Miután megkeltek, 170 fokon 25-30 perc alatt, szép aranysárgára sütjük.
Ez így első olvasásra nagyon jónak tűnik! Hétvégén meg is sütöm!
Kedves Zsuzsa!
Remélem, ízleni fog! 🙂
Üdv,
Veruss