Mandulás tésztalapok között, lágy almakrém és karakteresebb mákkrém, majd az egész bevonva egy finom karamellás tejszínnel. A tetején vékonyra szelt, kellemesen roppanós almaszeletek.
Ati (kisfiam) 7. szülinapjára készítettem ezt a tortát még októberben, de valahogy nem került fel a blogra. Pedig nagyon jól sikerült, mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg őrölt mandula
20 dkg barna nádcukor
12 dkg liszt
6 db tojás
12 dkg vaj
1 csomag sütőpor
4 evőkanál mandula likőr, ha nincs 4 mokkáskanál mandula aroma
24 cm kapcsos tortaforma
az almakrémhez:
1 kg hámozott alma
5 dkg barna nádcukor
5 dkg vaj
3 ek narancslekvár
3 lapzselatin
a mákkrémhez:
15 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
0,5-1 dl tej vagy habtejszín
a bevonáshoz:
250 ml habtejszín
4 evőkanál kristálycukor
2 dkg vaj
0,5-1 dl tej
1 csomag zselatinfix
5 dkg őrölt mandula a szóráshoz
2 db alma: 1 db sárga, 1 db piros
1/2 citrom leve
Elkészítés:
A tészta alapanyagait elosztjuk 4 felé és mindegyiket külön kikeverve, egyenként megsütjük a lapokat, majd rácson hagyjuk hűlni őket.
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, hozzáadagoljuk a mandula likőrt, a mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát belesimítjuk a vajjal kikent és liszttel kiszórt kapcsos formába, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Az almakrémhez a meghámozott, kicsumázott almákat vékonyan felszeleteljük, majd a vajon a cukorral megpároljuk, hozzáadjuk a narancslekvárt és a lapzselatint a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően. Majd az egészet egy botmixerrel krémes állagúra mixeljük. Hűlni hagyjuk.
A mákkrémhez a darált mákot egy edényben felfőzzük a cukorral és a tejszínnel, majd kihűtjük.
Az összeállításnál az első lapot belehelyezzük a kapcsos formába és rásimítjuk az almakrém felét. Ráhelyezzük a következő lapot, erre simítjuk a mákkrémet, erre a következő lapot helyezzük, amire rákenjük az almakrém másik felét. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot is. Hűvös helyre tesszük míg elkészítjük a borítását, a karamell krémet.
A karamell krémhez egy edényben megkaramellizáljuk a cukrot, majd beletesszük a vajat és annyi tejet
adunk hozzá, amennyitől folyóssá válik úgy, hogy mikor kihűl akkor is folyós maradjon.
A habtejszínt elkezdjük felverni, félidőben hozzáadjuk a zselatinfixet, majd szépen lassan, belecsurgatjuk a karamellt, miközben folyamatosan, közepes fordulaton verjük a tejszínt.

Az így kapott karamell krémmel bevonjuk a tortát, majd körbe szórjuk az őrölt mandulával. A tetejére habzsák segítségével, a szeleteket jelezvén egy-egy rózsát nyomunk.
A tetejére díszítésnek a két almát gerezdekre vágjuk, majd ezekből, vékony szeleteket vágunk, citromos hidegvizbe mártjuk és felváltva a színeket 3-3 szelet almát, legyező formában elrendezünk, körben a rózsák mellett haladva.
Tálalásig a hűtőben tartjuk.
Finom is lehetett! Nagyon guszta!
Köszi, nem vagyok egy nagy torta guru, de az íze szuper volt:)