Az egész család szereti a sertéshúsból készülő tokányokat, ragukat, pörköltet, sokszor olyan is készül, aminek konkrétan nincs neve csak úgy “összedobjuk” abból ami itthon van. Ezt a finom mustáros-zöldséges sertésragut, pirított, házi tarhonyával a párom készítette, aki szerencsére szeret és tud is főzni, így sokszor meglep minket valami finomsággal.
Elkészítését tekintve egyszerű, nem igényel bonyolult eljárást, fortélyt. Egyedül a házi tarhonya jelenthet a gyakorlatlanok számára kihívást, de nem kell megijedni, az sem nehéz feladat.

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertés lapocka
2 közepes fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kis darab zeller
1 kis darab karalábé
3 evőkanál mustár
só, frissen őrölt fekete bors
a házi tarhonyához:
5 db tojás
50 dkg liszt
1 nagyobb csipet só
Elkészítés:
A szalonnát apróra vágva kipirítjuk a zsírját, majd a megtisztított és felszeletelt hagymát megfonnyasztjuk rajta.
A húst vékony csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a szalonnás hagymás alaphoz. Ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és egyforma darabokra vágott zöldségeket és a mustárt. Az egészet lassú tűzön gyakori keverés mellett puhára pároljuk, míg a szaft besűrűsödik.
Közben a házi tarhonyához az átszitált liszthez adjuk egyenként a tojásokat és a sót, majd az egészet kemény tésztává gyúrjuk. 10-15 percig hagyjuk pihenni, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha egy kissé megszárítjuk, könnyebb reszelni.
Nagyobb felületen kiterítve kissé megszárítjuk, majd kevés zsiradékon megpirítjuk. Annyi vízzel felöntjük amennyi ellepi és puhára főzzük. A vizet pótoljuk, ha szükséges, míg meg nem puhul a tészta.
Az elkészült házi tarhonyával tálaljuk a zöldséges ragut. ízlés szerint, kínálhatunk hozzá tejfölt is.