Ezeket a sajtos stanglikat hot dog kiflinek készítettem Ati kérésére. Ezek nem a hagyományos tésztájú stanglik, inkább enyhén édeskés, briós tészta jellegűek.

Ha inkább kenyérszerű végeredményt szeretnénk, akkor dagasszuk a tésztát tej helyett vízzel, a vaj helyett pedig használjunk olajat és a tojásos kenést is elhagyhatjuk. De nálunk ez a fajta tészta nagyon bejött, már az előző baconos-sajtos papucsoknál is. Igazából, ez ugyan az a tészta más formában sütve. Kitűnő alap a hot doghoz, nagyon jó ízhatást ad ez az édeskés tészta a mustár és virsli mellé. De azt még halkan megjegyzem, hogy egy kis vajjal, csak úgy simán is isteni finom 🙂

Sajtos stangli
Sajtos stangli

Hozzávalók 8 db-hoz:
400 g sima liszt
15 g friss élesztő
250 g tej
20 g (1 db) tojássárgája
30 g vaj (olvasztott, langyos)
10 g cukor
8 g só

a tetejére:
50-70 g sajt

a kenéshez:
1 db egész tojás

Sajtos stangli
Sajtos stangli
Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez egy kevés langyos tejben oldjuk fel az élesztőt.

Egy másik edényben oldjuk fel a sót és a cukrot a maradék tejben, keverjük el benne a tojássárgáját is.

A vajat olvasszuk folyóssá a mikróban, majd hagyjuk kihűlni.

A lisztet szitáljuk egy tálba, amiben összedolgozzuk a tésztát. Egyik oldalára öntsük a cukros tojássárgájás tejet, a másik oldalára pedig a feloldott élesztős tejet és kezdjük el összedolgozni.

Mikor nagyjából összeállt, dolgozzuk hozzá a már langyosra hűlt vajat.

Addig gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg az a kezünkről és az edény faláról is leválik. 

Ekkor, enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 30 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk és 8 felé vágva kigömbölyítjük a darabokat. Letakarva pihentetjük ismét kb. 10 percig.

Sajtos stangli
Sajtos stangli

Míg a tészta pihen, addig a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és egy leheletnyi liszttel meghintjük, hogy ne ragadjon össze.

A tésztagolyókat először hengerré, majd a hengereket téglalap formára nyújtjuk és a keskenyebb felüktől fogva feltekerjük, szögletes rudakká aminek a két végét egy picit csúcsosítjuk.

Formázás után, rögtön a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és lekenjük egy felvert tojással és meleg helyen 20-25 percig kelesztjük, majd sütés előtt még egyszer lekenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe téve 180 fokon, 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük. 

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares