A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom

A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral. Fejedelmi reggelivel kezdtük a mai napot. Séf barátunk, akit már a Túrós pite bejegyzésemben is említettem, meglepett minket egy kis gasztro ajándékkal, (egy séf mi mással ajándékozná meg a barátait? 🙂 Azt gondolom, ezt a  finomságot, meg kell mutatnom. Már így leírva is nyálcsorgató, hát még megízlelni!

Barátunk elmondása szerint, a libamájat miután megtisztította az erektől, egy kevés barna cukorral és egy kevés sóval megszórva, Tokaji aszúban párolta, majd formába tette és lesúlyozva hűtötte. Én sütöttem hozzá kalácsot. Ennek receptjét meg is osztom.

A kalácsot megpirítottuk, rászeleteltünk egy darab libamájat, a tetejére pedig egy kevés dijoni mustárral elkevert házi fügelekvárt kanalaztunk. Mondanom sem kell, milyen finom volt.

Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral
Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral

Hozzávalók:
1 kg hízott libamáj

bors
3,5 dl Tokaji aszú
tej

Egyszerű kalácshoz:
35 dkg finomliszt
2 db tojássárgája
1 db tojássárgája a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
20 g vaj
2 dl tej (lehetőleg házi)
2 evőkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1,5 dl fügelekvár (házi)
1 tk dijoni mustár

Elkészítés:

A májat lebenyeire szedjük, óvatosan, éles késsel lehártyázzuk, kiszedjük a vénákat. Egy éjszakára tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap kivesszük a májat a tejből, megtörölgetjük, egy tálba tesszük és ráöntjük a Tokaji aszút és 4-5 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd szeletenként beletesszük a májat. Rétegenként sózzuk, borsozzuk, a májat úgy vágjuk, hogy teljesen kitöltse a formát.
A tetejét fedjük be sütőpapírral és súlyozzuk le egy-két konzervvel. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy órát, mielőtt a sütőbe tennénk.
A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A pihentetés után vegyük le a súlyt és a sütőpapírt, fedjük le alufóliával a májat, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük fel a tepsit vízzel, úgy, hogy a májjal teli forma feléig érjen és tegyük a 100 fokos sütőbe kb. 80 percre.

A sütési idő letelte után hagyjuk kihűlni a májat, majd ismét tegyük rá a sütőpapírt és a súlyokat és hagyjuk legalább egy éjszakán át, de lehetőség szerint még tovább a hűtőben préselődni.

Egyszerű kalács recept:

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
20 g vaj
2 dl (házi) tej
3 g barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

A kalács elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citrom héjat, a két tojássárgáját és a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta kidolgozásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.
Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük.

Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük.
Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares