Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával

Ez a téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával tökéletes választás lehet a téli időszakban, amikor nem roskadoznak a piacon az asztalok a sok színes, harsogóan friss zöldségtől, gyümölcstől, sem kell lemondanunk a saláták fogyasztásáról. Igaz, a multik zöldséges standjain minden beszerezhető ilyenkor is, akár hatalmas szemű epreket is vehetünk január közepén. De nem sok értelme van méregdrágán megvenni ezeket, mivel aligha van közük a természetes napfény érlelte, szabadföldben termesztett, valódi gyümölcsökhöz, zöldségekhez.

Viszont, így a tél derekán, már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhető zöldségek felhasználásával is, szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amiből ez a saláta készült. De ezek mellett, találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütőtököt. Ezek a zöldségek is, mind-mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak.

Csirkesaláta balzsamos sült céklával, batátával és mangalica sonkával
Csirkesaláta balzsamos sült céklával, batátával és mangalica sonkával

Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel,  pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul, ha az ízek harmóniája mellett, a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínű saláta látványa, a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol.

A saláta elkészítésénél:

a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sűrű, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig, a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett, az édesburgonya, édeskés sütőtökre hasonlító íze is, összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka, nem túl domináns, de mégis határozott íze, tette fel a koronát a “kompozícióra”.

Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg csirkemell filé
3 szelet mangalica sonka
1 db közepes méretű édesburgonya (batáta)
közepes méretű cékla
1 szál újhagyma
1/2 db jégsaláta
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
3-5 evőkanál modenai citrusos balzsamecet szósz
2 evőkanál szezámmag
2 csipet őrölt kömény
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A szezámmagot megpirítjuk, száraz serpenyőben.

A csirkemellet apróbb kockákra vágjuk és ízlés szerint, megsózzuk, borsozzuk és 2 evőkanálnyi olajjal összeforgatjuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.

A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk.
Serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk és beledobjuk az édesburgonyát, néhányszor átforgatjuk sózzuk, borsozzuk és kiszedjük egy tálkába. Nagyon hamar megpuhul.

Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk-pirítjuk a céklát, két evőkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya) közben meghintjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel. Ha elkészült összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.

Az újhagymát is megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk.

A fűszeres csirkemell kockákat egy kevés olajon készre pároljuk-pirítjuk.

A sonkát is apróbb darabokra tépkedjük.

A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel, vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.

Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, céklából, édesburgonyából és a sonkából a tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecet szósszal.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

[instagram-feed]
Shares