Burgonyás pogácsa kacsazsírral

A napokban készült ez a burgonyás pogácsa kacsazsírral, mert gulyáslevest főztem és az ilyen tartalmas, magyaros levesek mellé szeretjük a finom pogácsát.

A tésztája a kacsazsírtól omlós, a burgonyától pedig elképesztően puha, akár még másnap is. Érdemes elkészíteni, nem csak leves mellé, hanem akár vendégvárónak is jó ötlet lehet.

Burgonyás pogácsa kacsazsírral
Burgonyás pogácsa kacsazsírral

Hozzávalók:
450 g simaliszt
50 g rétesliszt
300 g főtt, hámozott burgonya
100 g kacsazsír
12 g só
5 g cukor
1.5 dl viz
30 g friss élesztő

a tetejére a lekenéshez:
1 egész tojás

Elkészítés:

Először a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, ha meghűlt meghámozzuk és burgonyanyomóval vagy villával összetörjük. De akár le is reszelhetjük egy aprólyukú reszelőn.

A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az áttört burgonyát, cukrot, kacsazsírt. Végül az élesztőt, amit a langyos vízben feloldunk. Az egészet jól összedolgozzuk, hogy összeálljon és jól kidolgozzuk. Ha nagyon tapad, adhatunk hozzá pici lisztet.

Miután a tésztát bedagasztottuk letakarva langyos helyen 30 percig pihentetjük.
Miután eleget pihent, kb. 2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét késsel vagy a szaggatóval bevagdossuk és a pogácsa szaggatóval (én 6,5 cm átmérőjűt használtam) kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva a tetejüket lekenjük egy felvert tojással, majd 15-20 percig hagyjuk kelni. Szórhatunk a tetejükre szezám magot, köményt, lenmagot, tökmagot, sajtot, esetleg nagyszemű sót is.

Miután megkeltek, előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt, szép, aranysárgára sütjük a pogikat.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares