Egyszerű dara(gríz)galuska leves

Amellett, hogy állandóan kísérletezek a konyhában, nagyon szeretem az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket, mint ez a daragaluska leves. Ahhoz, hogy gyors legyen, nincs szükség tasakos, előre gyártott, szárított akármiket tartalmazó levesporokra. Ezeket teljesen ki lehet és ki is kell iktatni az életünkből. Ahogy, az ételízesítő keverékekre sincs szükség ahhoz, hogy finomakat főzzünk. Ami kell, az a megfelelő alapanyag és némi előrelátás, szervezés.

Én minden alkalommal, mikor vásárolni megyek, a leveszöldségekből dupla adagot veszek, mert az egyik felét felhasználom frissen, a másik felét pedig megtisztítva, zacskóba téve, elteszem a fagyasztóba. Ezt pedig olyan alkalmakkor veszem elő, amikor vagy nincs időm/kedvem elmenni friss zöldséget venni, vagy nagyon gyorsan kell megfőznöm az aznapi ebédet. Ilyenkor, csak kiveszem a fagyasztóból, pár percre meleg vízbe mártom, felkarikázom és lehet is használni. Nem csak a levesbe való zöldségeket teszem el a fagyasztóba, hanem mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, mindenből egy keveset, így mindig van itthon valami, amiből tudok alkotni valami finomat. Így spórolok némi időt.

Egyszerű dara(gríz)galuska leves
Egyszerű dara(gríz)galuska leves

Hozzávalók 4 személyre:
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kis darab zellergumó
1 kis darab karalábé
2 kisebb burgonya
1 kis fej vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2-3 szál zeller és petrezselyem zöld
3 dkg kacsazsír
2 csipet őrölt kömény
ízlés szerint só, bors

a galuskához:
1 db nagyobb “L”-es méretű tojás
6 dkg búzadara
1 evőkanál olaj
só, bors

Elkészítés:

Először elkészítjük a galuskát mivel, jót tesz neki, ha legalább 25-30 percet áll, mielőtt kifőzzük.

Egy mélyebb tányérban/tálkában, villával habosra verjük a tojást egy kevés sóval, borssal és az olajjal, majd lazán hozzákeverjük a búzadarát és amennyire tudjuk ezt is habosra keverjük a tojással. Minél jobban kidolgozzuk, annál könnyebb, levegősebb lesz a galuska. Félretesszük pihenni és míg a daraszemek megduzzadnak, addig elkészítjük a levest.

A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, illetve kisebb kockára vágjuk.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva a felhevített zsíron megdinszteljük a zöldségekkel együtt, majd megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés őrölt köménnyel.

Felöntjük 1,5 liternyi vízzel, beletesszük a zöldség zöldjét, egy cérnával összekötve és kis lángon, fedő alatt, addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Mikor a leves elkészült, egy kisebb kanál (én teáskanalat használtam) segítségével beleszaggatjuk a galuskákat a levesbe és 6-8 percig főzzük, míg a galuskák belseje is megfő. Ahhoz, hogy a massza ne ragadjon a kanálhoz, először mártsuk a kanalat a forró levesbe és úgy szaggassuk a galuskákat.

Miután a galuskák is megfőttek, az elkészült levest tálalhatjuk is.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

1 hozzászólás

  1. Sályi Tiborné

    Nagyon-nagy szeretettel köszöntök minden ismerőst.
    Boldog vagyok,hogy ezt a szép,és oldalt meg találtam. Üdvözlettel. Sályi Tiborné Erzsike.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares